Wills, Wombat, nebo Jeho královská Výsost?

Londýn - Princ William Arthur Philip Louis se dva měsíce před svými 29 narozeninami žení. Jako britského následníka trůnu ho oslovují Jeho královská Výsost princ William z Walesu, jeho matka princezna Diana mu ale říkala Wills nebo Wombat. Z rozpustilého dítěte, které schovalo svému otci boty do záchodu, se po rozvodu rodičů a především smrti matky proměnil ve stydlivého dospívajícího mladíka s plachým pohledem, jaký měla Diana. Po studiích na britských univerzitách ale z Williama vyrostl mladý sebevědomý muž, který svědomitě plní své královské povinnosti. A i když není princ William zrovna bouřlivákem, přece jen za svůj život zbořil mnohá královská tabu. (profil snoubenky Kate)

Princ William se narodil 21. června 1982. Princezna Diana otěhotněla jen čtyři měsíce poté, co si vzala prince Charlese. Oba rodiče byli na svého prvního potomka pyšní. Charles napsal svému kamarádovi po Williamově narození: „Překvapivě je velmi hezký, má tlusté prstíky přesně jako já.“ Ve skutečnosti ale většina Britů v princi Williamovi vidí spíš jeho matku. Má stejně blonďaté vlasy, modré oči, smích i plachý pohled. 

Právě princezna Diana se snažila, aby měly její děti, i když jsou z královské rodiny, co nejběžnější rodinný život. Malý William se tak jako dítě mohl pěkně vyřádit. Ve dvou letech nacpal do záchodu boty svého otce. Když byl malý, ztratil se bodyguardům v balmoralském zámku. Hledali ho asi půl hodiny. Nakonec se princ William našel, propříště ale musel na ruce nosit elektronický náramek. Na svatbě vévody z Yorku zase princ dělal opičky na družičky. Když mu bylo 9 let, praštil ho spolužák ze školy do hlavy golfovou holí. Dodnes má William na čele jizvu. 

„Mami“ není pro Williama obyčejné slovo

Jenže mnohem větší rány ho v životě ještě čekaly. Začalo to manželskou krizí jeho rodičů, která vyústila v rozvod. To už William studoval na prestižní škole v Etonu. Kvůli rozpadu manželství jeho rodičů se na něj soustředil obrovský zájem médií. V létě roku 1997 pak náhle zemřela Williamova matka princezna Diana. Tragickou zprávu oznámil princům Williamovi a Harrymu sám princ Charles. V noci je nechal spát, řekl jim to až den poté ráno. Oba synové pak během pohřbu kráčeli při smutečním pochodu za matčinou rakví. 

Víte že, princ William

  • se jako první budoucí britský král narodil v nemocnici
  • jako první miminko v Buckinghamském paláci nosil jendorázové pleny
  • se nechal vyfotit, jak čistí záchody
  • je levák
  • se na univerzitě podepisoval jako William Windsor
  • má rád hamburgery, zelenou a modrou barvu
  • se jako král bude jmenovat William V. (Vilém V.)
  • když slavil 21. narozeniny, vtrhl na oslavu nezvaný host, britský komik Aaron Barschak přišel převlečený za Usámu bin Ládina
  • v rámci charitativního projektu na pomoc bezdomovcům Centerpoint přespal na londýnské ulici

Po smrti své matky se William ze svého smutku vyznal na stránkách listu Daily Mail: „Už nikdy víc nezní slovo 'mami' obyčejně. Pro mnoho lidí, včetně mě, to totiž není jen slovo – je to obrovská ztráta a zároveň mnoho vzpomínek.“ Princ Charles následně požádal média, aby nechala Harryho a Williama na pokoji, dokud nevystudují. 

Princ s rukama v záchodové míse

William absolvoval Eton jako premiant. Po škole si vzal rok volna, takzvaný „gap year“, aby si rozmyslel, co dál. Princ si tak vyzkoušel například vojenské cvičení v džungli v Belize. Pracoval také pro charitativní organizace. V Patagonii například stavěl domov důchodců nebo uklízel tábor. Novináři britského následníka trůnu vyfotili, jak čistí záchody. Takovou fotografii královského potomka ještě Británie neviděla.  

V roce 2001 William nastoupil na studia na skotské univerzitě v St. Andrews. Tady se potkal s hnědookou hnědovláskou Kate. Začali spolu dokonce bydlet a přátelům bylo jasné, že tohle bude vážný vztah. Po dobu, kdy William studoval, dvojici britská média dopřávala klid. O to větší zájem ovšem pak novináři o pár měli, když William a Kate v roce 2005 oba úspěšně absolvovali. 

William bude stejně jako jeho matka zachraňovat lidi

Strhl se lov o to, kdo bude mít lepší fotku zamilovaného páru. A to se Williamovi, který je v podstatě už od narození pod drobnohledem fotografů a který přišel o matku poté, co její auto havarovalo při honičce s fotografy, nelíbilo. Teď se ale bude muset mladý pár s pozorností zřejmě smířit, vždyť jde o budoucího krále a královnu. 

William se po studiích vrhl na vojenskou kariéru, následoval svého mladšího bratra Harryho do vojenské akademie ve Sandhurstu. Nejprve nastoupil ke královskému jezdectvu, později se ale rozhodl pro letectvo, chtěl být pilotem záchranné helikoptéry u RAF. Při jednom ze zkušebních letů přistál princ s armádním vrtulníkem na zahradě u své milé v Bucklebury. Chtěl svou nastávající i její rodinu zřejmě oslnit. Vysloužil si za to ale pořádnou kritiku, podle veřejnosti to totiž bylo nevhodné a legrační. V září loňského roku William úspěšně výcvik na záchranného pilota ukončil. Po svatbě by měl další tři roky sloužit u RAF v Angsley. A podle všeho už se mladý pár těší, jaký zde budou mít klidný rodinný život.