Cesta pro humanitární pomoc je v Libyi volná

Řím – Velká Británie dnes oznámila, že vyšle do Libye své vojenské experty. Ti by měli pomoci rebelům v Benghází na východě země. Měli by podpořit místní povstaleckou Přechodnou národní radu a lépe ochránit civilisty. Kaddáfího vláda dnes uvolnila blokádu země a slíbila neomezený přístup humanitárních organizací do země. Vládní jednotky ale i dál pokračují v útocích na rebely, snaží se dobýt Misurátu. Italský ministr zahraničí dnes oznámil, že během bojů v Libyi zemřelo už 10 tisíc lidí. Zraněno bylo 55 tisíc lidí. Proti zásahu aliančních sil v Libyi se dnes vyslovil ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov.

Británie dnes oznámila, že do Libye by mohla vyslat své vojáky. „Budou radit povstalecké radě, jak zlepšit vojenské organizační struktury, komunikaci a logistiku, stejně jako distribuci humanitární pomoci a dodání lékařské péče,“ uvedl britský ministr zahraničí William Hague. Ten ujistil, že britské jednotky nebudou cvičit ani vyzbrojovat rebely.

Francouzský ministr zahraničí Alain Juppé ale vyslání pozemních sil do Libye odmítl. „Jsem nadále zcela proti rozmístění sil v terénu,“ prohlásil. Podle něj by měli letadla NATO na cíle navádět sami povstalci. Reagoval tak na názor francouzského poslance Axela Poniatowského, který v pondělí vyzval k vyslání příslušníků zvláštních jednotek do Libye.

Telefonát Ivana Kytky (zdroj: ČT24)

Světový program OSN pro výživu dnes informoval, že na západě Libye se otevřel humanitární koridor. Mohou tudy tedy proudit potraviny pro obyvatele v postižených oblastech, včetně Tripolisu. Už včera do Libye z Tuniska přivezly kamiony potraviny pro 50 tisíc lidí. Nejhorší je situace v Misurátě, kterou už sedmý týden obléhají Kaddáfího síly.

Libyjská státní televize tvrdí, že letadla Severoatlantické aliance dnes zaútočila na hlavní město Tripolis, Kaddáfího rodiště Syrtu a Azízíju. Terčem aliančních útoků byla v pondělí v noci komunikační zařízení a velitelství Kaddáfího 32. brigády asi deset kilometrů jižně od Tripolisu.

Italský ministr zahraničí Franco Frattini dnes po jednání s předsedou libyjské vzbouřenecké rady Mustafou Džalílem informoval o dosavadní bilanci bojů. „Předseda Džalíl s námi mluvil o 10 tisících mrtvých v Libyi, obětech krvavého režimu, a asi 50 až 55 tisících raněných,“ uvedl.

Podle ministra se také na začátku května znovu setká kontaktní skupina, která by měla vyřešit, jak pomoci povstalcům prodávat ropu z území, které ovládají.

Proti zásahu západních států v Libyi se dnes vyslovil ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov, podle něj pokusy sesadit Muammara Kaddáfího porušují rezoluci OSN. „Rada bezpečnosti OSN nikdy nezamýšlela svrhnout libyjský režim,“ myslí si Lavrov. „Všichni, kdo pro tento cíl využívají rezoluci OSN, porušují tento mandát,“ dodal.