Branson bude zachraňovat africké lemury

Londýn - Britský miliardář Richard Branson chce na svém antilském ostrůvku založit kolonii lemurů, kteří jsou ve své původní vlasti Africe ohroženi, a přispět tak k záchraně druhu. Prvních 30 lemurů, pocházejících ze zoologických zahrad, by mělo v příštích týdnech osídlit ostrůvek Moskito, který patří k Britským Panenským ostrovům a který je od roku 2007 Bransonovým majetkem. Ostrov měří asi 69 hektarů a je zhruba 140 kilometrů od Portorika.

Místo vybrali odborníci a bude to jediná volně žijící populace lemurů mimo Afriku. Zvířata najdou na Moskitu dobré životní prostředí a dostatek potravy a nebude je tam rušit člověk.

K dovozu lemurů získal Branson povolení úřadů Britských Panenských ostrovů. Jeho plán se ale setkal s ostrou kritikou skupin na ochranu životního prostředí, které jsou proti zavádění nových druhů do prostředí, jež není jejich domovem. Tyto skupiny namítají, že lemuři mohou být masožraví a mohli by se nakonec živit vejci ptáků nebo jedním druhem ještěrky, který žije jen na Britských Panenských ostrovech.

Lemuři žijí volně jen na Madagaskaru a na nedalekých Komorských ostrovech v Indickém oceánu. Patří mezi ohrožené primáty.

Vydáno pod