Po 48 letech skončil v Sýrii výjimečný stav

Damašek - Syrský prezident Bašár Asad dnes zrušil v zemi výjimečný stav, který zde platil 48 let. Vyhověl tak jednomu z požadavků protivládních demonstrantů, ti ale hlavně žádají odchod prezidenta. Syrské bezpečnostní složky dnes střelbou rozehnaly mohutné protivládní shromáždění ve třetím největším městě Homs. Údajně zemřeli čtyři lidé, dalších 25 je zraněných. Ministr vnitra předtím varoval, že nebude tolerovat „ozbrojené povstání radikálních muslimů“. V neděli ve městě Homs policisté zastřelili 17 lidí, bilance syrských protestů za poslední měsíc je víc než 200 obětí.

Syrská vláda kromě výjimečného stavu také zrušila státní bezpečnostní soud, který projednával případy politických vězňů, a schválila nový zákon zakotvující právo Syřanů na pokojné manifestace. Každý organizátor takové akce si však bude muset vyžádat povolení od ministerstva vnitra. Tato klauzule ovšem zákaz shromažďování v zemi v podstatě zachovává.

Tisícihlavé davy dál v ulicích požadují odchod prezidenta Bašára Asada. Lidé jsou odhodláni v protestech vytrvat do splnění svých dalších požadavků, především propuštění politických vězňů, umožnění svobody vyjadřování a povolení systému plurality politických stran. Nepokoje si už celkem vyžádaly na dvě stovky obětí.

Syrské ministerstvo vnitra dnes varovalo před dalšími demonstracemi. „Vyzýváme lidi, aby přispěli k vytvoření stability a bezpečnosti, aby se neúčastnili pochodů, manifestací a shromáždění,“ uvedl úřad v prohlášení. Vyzval také občany, aby nahlásili policii jména těch, kteří se do protestů zapojují. Navíc obviňuje zahraniční mocnosti, že násilí uměle přiživují.

Výjimečný stav byl v Sýrii vyhlášen v roce 1962 a vstoupil v platnost následujícího roku, kdy se k moci dostala strana Baas. Umožňoval syrskému režimu celých 48 let výrazně potlačovat základní občanská práva. Na jeho základě se zatýkaly podezřelé osoby, lidé režimu nepohodlní a jeho kritici pod záminkou, že ohrožují stát. Zatčení pak mnohdy byli drženi ve vazbě dlouhou dobu bez obvinění a soudu. V rámci výjimečného stavu byly také cenzurovány sdělovací prostředky a kontrolovány komunikační kanály.

Homské nepokoje vyvolala smrt jednoho z místních kmenových vůdců, který zemřel ve vazbě. Policisté ve městě o víkendu stříleli do pohřebního průvodu. V pondělí pak akce přerostly v protivládní demonstrace, protestující žádali odchod prezidenta Bašára Asada.

Svědci z Homsu popisují, že ráno zahalil centrum města dým. Na zemi leželi lidé postřelení do nohou i do břicha. Odpoledne byly ulice liduprázdné, obyvatelé se báli vyjít ven. Po celou noc prý policie prohledávala domy a zatýkala a bylo slyšet houkání sanitek.