Gruzie vypověděla smlouvu s Ruskem o tranzitu vojsk

Tbilisi - Gruzínský parlament vypověděl smlouvu s Ruskem z roku 2006 o tranzitu ruského vojenského materiálu přes gruzínské území do sousední Arménie. Důvodem jsou nepřátelské vztahy mezi Tbilisi a Moskvou, které v roce 2008 vyústily ve válečný konflikt. Podle agentury GHN bylo hlasování poslanců jednomyslné.

Tranzitní smlouva byla podepsána dva roky před rusko-gruzínskou válkou o kontrolu nad separatistickou Jižní Osetií, kterou z velké většiny obývá ruskojazyčné obyvatelstvo. Gruzie po prohraném konfliktu ztratila jak Jižní Osetii, tak i další odštěpeneckou provincii Abcházii. Obě území později pod ochranou ruských zbraní vyhlásila samostatnost, kterou ovšem drtivá většina zemí světa neuznává.

Gruzie se v roce 2006 s Ruskem dohodla, že Moskva na gruzínském území zruší své dvě vojenské základny vybudované v sovětských dobách. Výměnou za jejich likvidaci Gruzie souhlasila s tím, že vymezí tranzitní koridor pro přepravu ruských vojáků a výzbroje do Arménie, kam se základny z Gruzie přesunuly. Arménská vláda s Ruskem vojensky spolupracuje a pronajala Moskvě základny do roku 2044.

Rusko v kavkazském regionu udržuje značné vojenské síly i v odtržené Jižní Osetii a Abcházii, a to i navzdory nesouhlasu západních zemí, které zábor gruzínských separatistických regionů odsoudily.

Vydáno pod