Unesení Estonci prosí na webu o pomoc

Bejrút - Na serveru YouTube se objevilo video se sedmi Estonci unesenými v Libanonu, které ozbrojenci zajali v údolí Bikáa. Rukojmí se obracejí s prosbou o pomoc na francouzského prezidenta a na hlavy tří arabských států. Důvody a okolnosti únosu zůstávají nejasné. Odkaz na video obdrželo v úterý večer estonské ministerstvo zahraničí, které dnes potvrdilo, že na záznamu jsou skutečně unesení estonští občané. Video zachycující celou skupinu bylo ale později z YouTube odstraněno.

Estonce 23. března přepadlo v údolí Bikáa několik ozbrojených mužů. Estonci byli na cyklistickém výletě a do Libanonu se prý dostali ze Sýrie. Na místě únosu se našla kola a několik dokladů totožnosti. K únosu se počátkem dubna přihlásilo málo známé Hnutí za obnovu a reformu a požadovalo vyplacení výkupného. V Libanonu bylo z únosu obviněno 11 lidí, z nichž sedm je už ve vazbě a čtyři na útěku. Estonský prezident Toomas Hendrik Ilves řekl novinářům v Tallinnu, že estonské úřady neobdržely žádný požadavek v souvislosti s únosem.

Muži na videu vypadají unaveně a jeden po druhém prosí o pomoc. Obracejí se na libanonského premiéra Saada Harírího, saúdskoarabského krále Abdalláha, jordánského krále Abdalláha a francouzského prezidenta Nicolase Sarkozyho. „Prosím, pomozte nám vrátit se co nejdřív domů,“ říká jeden. „Jsme opravdu v obtížné situaci,“ pokračuje další. Video bylo zveřejněno několik hodin po odjezdu estonského minstra zahraničí Urmase Paeta z Libanonu. O unesených spoluobčanech nepodal žádnou novou zprávu.

Únosy cizinců byly v Libanonu běžné za občanské války v letech 1975 až 1990. Údolí Bikáa platí za poměrně nebezpečné území, které využívají překupníci drog a soupeřící skupiny jednotlivých klanů.

Video se sedmi Estonci unesenými v Libanonu
Zdroj: ČT24