Jak se za léta proměnily královské svatby a které lásky vydržely?

Londýn - Královské svatby mají svá pravidla a tradice, která se léta dodržují. Nevěsta má šaty od britského návrháře. Ve svatební kytici nesmí chybět větvičky myrty ze stejného keře, ze kterého měla myrtu v kytici i královna Viktorie. Ženich, pokud slouží v armádě, obléká k oltáři unifromu. Svatby jsou veřejnou událostí, snoubence, respektive novomanžele, vždy v ulicích Londýna zdraví tisíce Britů. I když by se mohlo zdát, že jsou tedy královské svatby jako přes kopírák, každá z nich byla jedinečnou událostí. Například pradědeček prince Williama král Jiří VI. zbořil jednu zažitou tradici, když si vzal ženu nešlechtického původu. Princ Charles a jeho snoubenka Diana byli zase při svatebním slibu tak nervózní, že ho několikrát spletli. V pátek 29. dubna pak bude celý svět sledovat, jak se do historie zapíše další královský sňatek budoucího krále Williama V.

Princ Albert si vzal ženu, která neměla být královnou

Sňatek prince Alberta a Elizabeth Bowes-Lyonové (26. dubna 1923)

Když se ženil princ Albert (budoucí král Jiří VI.), vůbec netušil, že někdy usedne na trůn. Jako druhorozený syn tak měl poměrně svobodnou volbu při výběru manželky. Oženil se s Elizabeth Bowes-Lyonovou, která nebyla šlechtického původu. Do té doby bylo přitom v královské dynastii velmi vzácné, aby si někdo vzal prostého občana. Albert tehdy prokázal velkou trpělivost. O sňatek stál, i když ho Elizabeth při žádosti o ruku dvakrát odmítla. Napotřetí ale uspěl.

Obřad se nekonal v královské kapli, jak bylo do té doby obvyklé, ale byla to veřejná událost, která se odehrála ve Westminsterském opatství. I když v tu dobu už existoval rozhlas, arcibiskup z Canterbury zakázal vysílání z obřadu, protože si nedovedl představit, že by ho poslouchali třeba lidé v hospodách, aniž by smekli klobouk. Nevěsta po obřadu položila svatební kytici na hrob neznámého vojína ve Westminsterském opatství, stejně tak od té doby činí i ostatní královské nevěsty.

Princ Albert usedl na trůn jako král Jiří VI. poté, co se jeho starší bratr Eduard musel vzdát kralování, když se oženil s rozvedenou Američankou Wallis Simpsonovou.

Královna Alžběta II. se tajně zasnoubila, láska vydržela dodnes

Sňatek princezny Alžběty a prince Philipa (20. listopadu 1947)

Princezna Alžběta, budoucí královna, se se svým nastávajícím princem Philipem viděla poprvé v roce 1934, když jí bylo osm let. Jsou to vzdálení příbuzní a setkali se na svatbě, to ale ještě netušili, že za pár let budou oni dva slavit tu svou vlastní. V jedenácti letech královská rodina začala vybírat budoucí panovnici ženicha, mezi pěti možnými kandidáty byl opět řecký princ Philip. S tím se Alžběta setkala znovu v roce 1939 a začali si psát dopisy. O sedm let později se pár tajně zasnoubil, formální zásnuby ale proběhly o rok později, až když bylo Alžbětě 21 let.

Svatba se konala 20. listopadu 1947 ve Westminsterském opatství. Po válce ale v Británii stále fungoval přídělový systém. Ženy posílaly lístky na oblečení, aby princezna měla dost materiálu na svatební šaty. Lístky nicméně musela budoucí královna vrátit, protože nebylo legální, aby je někdo někomu daroval.

Pár po svatbě zdravil lid z balkonu Buckinghamského paláce. Byla to první královská svatba přenášená rozhlasem, vysílání poslouchalo přes 200 milionů lidí. V roce 2007 oslavili Alžběta s Philipem diamantovou svatbu.

Princezna Margaret obětovala lásku kvůli titulu

Sňatek princezny Margaret a Antonyho Armstronga-Jonese (6. května 1960)

Mladší sestra královny Alžběty II. princezna Margaret se v mládí zamilovala do kapitána Petera Townsenda. Sňatek s rozvedeným důstojníkem neurozeného původu byl ale nepřípustný a pro Margaret by to znamenalo stát se obyčejnou ženou. Margaret se nakonec rozhodla, že se za Petera neprovdá.

Vdala se až v roce 1960 za vystudovaného fotografa Antonyho Armostronga-Jonese. Byla to vůbec první královská svatba, kterou vysílala televize, přenos sledovalo 20 milionů lidí. Manželství ale nevydrželo, Margaret a Antony se rozvedli v roce 1978.

Princezna Anna našla manžela u koní

Svatba princezny Anny a kapitána Marka Phillipse (14. listopadu 1973)

Jediná dcera královny Alžběty II. princezna Anna našla svou lásku u koní. V roce 1972 na olympiádě v Mnichově zvítězil Mark Phillips v jízdě na koni. A i Anna byla vášnivou jezdkyní, v roce 1976 dokonce Británii reprezentovala na olympiádě v Montrealu. A právě láska ke koňskému sportu svedla Annu a Marka dohromady. Zasnoubili se v roce 1973, ve stejném roce byla i svatba.

Bylo to teprve podruhé za 200 let, co si člen královské rodiny vzal obyčejného občana. Svatba se konala ve Westminsterském opatství, u televize ji sledovalo přes 500 milionů lidí. Ani tohle manželství ale nevydrželo. V roce 1992 se Anna s Markem rozvedli. Ve stejném roce si pak princezna vzala Tymothyho Laurence, královského podkoního.

Diana a Charles si slibovali lásku před zraky milionů lidí

Svatba prince Charlese a Diany (29. června 1981)

Diana vyrůstala v domě svého otce v Althorpu. Královskou rodinu znala od dětství, hrála si s Charlesovými mladšími bratry Edwardem a Andrewem. Charles poprvé navštívil Spencerovy v domě v Althorpu v roce 1977. S Dianou se ale začal vídat až o tři roky později. Chralesova budoucí manželka měla být podle požadavků členkou anglikánské církve. Strýc mu také radil, aby se oženil s nevinnou mladou dívkou, která k němu bude vzhlížet. Diana měla všechny předpoklady. V únoru 1981 pár oficiálně oznámil zásnuby.

Svatba se konala v červnu téhož roku. Obřad se na rozdíl od většiny předcházejících královských sňatků konal v katedrále Svatého Pavla v Londýně. Svatbu sledovalo v televizi 750 milionů lidí. Vůbec poprvé navíc mohli lidé sledovat přímo manželský slib.

Ženich a nevěsta byli tak nervózní, že svatební slib několikrát popletli. Diana řekla špatně jméno ženicha, místo Charles Philip vyslovila Philip Charles. Ženich zase v pasáži o majetku místo formulace „můj světský majetek“ řekl „tvůj majetek“. Šťastní manželé se po obřadu na balkoně Buckinghamského paláce před zraky tisíců lidí políbili.

Manželství ale neskončilo šťastně, ztroskotalo v roce 1992, Charles a Diana se rozvedli o čtyři roky později.

Výstřední nevěsta slíbila princovi poslušnost

Svatba prince Andrewa a Sarah Fergusonové (23. června 1986)

Druhorozený syn královny Alžběty II. princ Andrew si za ženu vybral Sarah Fergusonovou, oženil se s ní v roce 1986 ve Westminsterském opatství. Oba se znali už odmala, zamilovali se do sebe ale až poté, co se v roce 1985 setkali na jednom z královských večírků.

Svatba byla pompézní, pozváno bylo 2 tisíce hostů. Sarah měla předlouhou vlečku a šaty, jaké ještě žádná královská nevěsta neměla a mít nebude. Katedrálu zdobilo 30 tisíc květů. Sarah podobně jako Diana spletla při manželském slibu ženichovo druhé jméno. Slíbila ale před zraky svědků, že bude manžela poslouchat. Diana přitom ve svém slibu tuto větu vypustila.

I když ale Sarah před oltářem Andrewovi slíbila poslušnost, skutečnost byla nakonec jiná. Zatímco princ trávil mnoho času na vojenských cvičeních, Sarah byla často viděna ve společnosti jiných mužů. Pár se nakonec rozvedl v roce 1996.

Svatba bez klobouků a bez okázalostí

Svatba prince Edwarda a Sophie Rhys-Jonesové (19. června 1999)

Nejmladší ze synů královny Alžběty II. princ Edward se v roce 1993 na charitativní akci potkal s pracovnicí v PR Sophií Rhys-Jonesovou. Krátce poté se začali vídat. Zásnuby pak oznámili v roce 1999. V červnu se konala svatba. Ženich s nevěstou chtěli ale jen rodinný obřad, veřejnost proto svědkem jejich manželského slibu v kapli svatého Jiří ve Windsoru nebyla. Snoubenci pozvali jen rodinné příslušníky, hosté si nemuseli ani oblékat honosné róby, jaké jsou vyžadovány při královských obřadech. Na pozvánce stálo „bez klobouku“. Tuto žádost nedodržela jen královna matka, která si oblékla levandulový klobouček.

Charles si po letech vzal ženu, kvůli které se rozvedl

Princ Charles a Camilla Parker Bowlesová (9. dubna 2005)

V roce 1995 řekla Diana v rozhovoru pro novináře: „V manželství jsme byli tři, takže tam bylo trochu přecpáno.“ Tou třetí myslela Diana dlouholetou přítelkyni prince Charlese Camillu Parker Bowlesovou. S tou se princ seznámil v roce 1970 na zápasu póla. O tři roky později se Camilla vdala, s princem Charlesem se ale stýkala dál. V roce 1995 se pak Camilla rozvedla.

Že jsou Camilla a Charles konečně spolu, bylo zřejmé na konci 90. let. V roce 1999 se poprvé Camilla setkala s princi Williamem a Harrym. O rok později se setkala s královnou, která jí dlouho nebyla nakloněna. Zásnuby pak pár oznámil v roce 2005. V témže roce si Charles Camillu vzal na windsorské radnici. Pár poté odjel do Windsorského zámku, kde jim požehnal arcibiskup z Canterbury. Obřadu se účastnila královská rodina a další hosté, novomanželé odjeli na líbánky v autě, které vyzdobili ženichovi synové Harry a William.

  • Svatba prince Alberta a Elizabeth Bowes-Lyonové autor: Hulton Archive , zdroj: Getty Images http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/25/2487/248656.jpg
  • Svatba princezny Alžběty a prince Philipa autor: Hulton Archive , zdroj: Getty Images http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/25/2487/248653.jpg
  • Svatba princezny Margaret a Athonyho Armstronga-Jonese autor: Central Press , zdroj: Getty Images http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/25/2487/248658.jpg
  • Svatba princezny Anny a Marka Phillipse zdroj: wikipedia http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/22/2106/210567.jpg
  • Svatba Diany a prince Charlese autor: Archiv princezny Diany, zdroj: Getty Images http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/25/2487/248663.jpg
  • Svatba Sarah Fergusonové a prince Andrewa autor: Hulton Archive , zdroj: Getty Images http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/25/2487/248652.jpg
  • Svatba prince Edwarda a Sophie Rhys-Jonesové zdroj: wikipedia http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/22/2106/210573.jpg
  • Svatba prince Charlese a Camilly Parker Bowlesové zdroj: Getty Images http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/25/2487/248661.jpg