Libyjská armáda zabila v Misurátě dva západní novináře

Tripolis - Střety mezi libyjskými vládními jednotkami a povstalci neustávají a konflikt si tak připisuje další oběti. Minometný útok na Misurátu obleženou Kaddáfího vojsky zabil mimo jiné dva západní novináře a také lékaře. Rebelové tvrdí, že ve městě už zemřelo přes tři sta lidí. Libyjská státní televize zase viní NATO, že alianční rakety zabily na předměstí Tripolisu sedm civilistů a bezmála dvacet zranily.

Misuráta, jediné město na západě země, které je v rukou protivládních povstalců je stále pod minometnou palbou libyjské armády. Mezi více než desítkou Libyjců, kteří včera zahynuli, jsou i dva západní novináři Tim Hetherignton a Chris Hondros. Podle svědků je střela zasáhla v okamžiku, když přecházeli ulici a vstupovali za linii bojové fronty. Brit Hetherignton byl přitom loni nominován na filmovou cenu Oskar.

Dalšími zabitými cizinci jsou ukrajinský lékař a zdravotní sestra, kteří se právě pokoušeli uprchnout ze země. Za posledních sedm týdnů, kdy je Misuráta v obležení, zemřelo celkem 365 osob. Nejméně 85 z toho by měli být civilisté. Ty nejvíc děsí Kaddáfího ostřelovači. Vláda ale jakékoliv zprávy o násilí na civilistech soustavně odmítá.

Počet mrtvých v Libyi stoupá (zdroj: ČT24)

Francie, Velká Británie a Itálie již do země vysílají své odborníky. Vzbouřencům mají oficiálně pomoci s ochranou civilistů, organizací jednotek, komunikací, logistikou a s přerozdělováním humanitární pomoci. Cvičit k dalším bojům ani poskytovat zbraně ovšem podle britského ministra zahraničí Haguea nebudou. Libyjské úřady tento záměr kritizují, situaci to prý pouze zhorší a prodlouží již tak vleklé boje. Paříž zároveň slibuje intenzivnější bombardování Kaddáfího sil.