BP žaluje majitele Deepwater Horizon o 40 miliard dolarů

New York - Žádosti o náhrady škod kvůli loňské katastrofě v Mexickém zálivu finišují. Také britský energetický koncern BP podal svou žalobu, tentokrát na americkou společnost Transocean. Firmu viní z nedbalosti a žádá po ní minimálně 40 miliard dolarů (asi 666 miliard korun). Transocean byl vlastníkem ropné plošiny Deepwater Horizon, která před rokem explodovala. Jedenáct lidí zahynulo a rozlitá ropa značně znečistila záliv.

Do 40 miliard dolarů se mají promítnout výdaje, které BP vznikly především v souvislosti s výplatou odškodného. Podle firmy Transocean je požadovaná částka nepřiměřená a soudní žaloba nespravedlivá. Tržní hodnota Transoceanu podle záznamů finančního serveru Yahoo Finance jen mírně převyšuje částku 24 miliard dolarů (přes 400 miliard korun).

Tony Hayward, bývalý výkonný ředitel BP

„Je nám líto, že jsme lidem v životě způsobili takový zlom. Já osobně to chci vyřešit víc než kdo jiný. Chci žít jako předtím. Děláme, co je v našich silách.“

BP žaluje vlastníka ropné plošiny Deepwater Horizon (zdroj: ČT24)

Za loňskou katastrofou v Mexickém zálivu stálo několik faktorů. Tím hlavním byl podle vyšetřovatelů prasklý podmořský vrt Macondo, který BP vlastnila ještě s dalšími partnery. Na projektu nicméně britská firma měla zdaleka největší podíl, a proto byla také označena za hlavního viníka. BP tvrdí, že náklady na likvidaci škod mají nést všichni.