Kauza Jacksonova lékaře je znovu před soudem

Los Angeles – Soud v kalifornském Los Angeles se dnes bude znovu v předběžném řízení zabývat smrtí Michaela Jacksona. Jeho osobní lékař Conrad Murray čelí obvinění, že zpěváka neúmyslně zabil tím, že mu podal smrtelnou dávku anestetika propofol. Lékař se navíc snaží změnit svou výpověď ohledně okolností úmrtí americké popové legendy. Vyšetřovatelé případu vyzvali soud, aby nová lékařova tvrzení při procesu nepřipustil. Mezitím pokračuje i výběr poroty pro soudní proces, o jejím složení by mělo být rozhodnuto 4. května. Michael Jackson zemřel před bezmála dvěma lety, Murray se necítí být vinen.

Nesrovnalosti v doktorových výpovědích se objevily poté, co soud dostal expertizy jiných lékařů, kteří svědčí v Murrayho prospěch. Tito odborníci citovali Jacksonova lékaře, že krátce před Jacksonovou smrtí odešel z pokoje, aby si zatelefonoval. Při policejním výslechu přitom Murray tvrdil, že odešel na toaletu. Teprve policejní vyšetřování ukázalo, že lékař v té době asi 11 minut telefonoval se svou přítelkyní a hovor ukončil, až když si všiml, že Jackson nedýchá. Podle vyjádření Murrayho svědků také lékař tvrdil, že měl zkušenosti s užíváním propofolu jako sedativa. Policistům ale Murray nic takového neřekl.

Prokuratura tvrdí, že se Murray snaží pozměněním výpovědi zlepšit své postavení u soudu, neboť jeho nová tvrzení nebudou policisté moci prověřit. Vyšetřovatelé proto žádají soud, aby upravené výpovědi nebylo možné při procesu použít. Lékařovi právníci naopak tvrdí, že by soud k faktům v expertizách přihlédnout měl.

Gregory Smith, toxikolog:

„Pro lékařova obhájce bude těžké najít odborníka, který by u soudu obhajoval, co se v tom domě stalo. Je to nepochopitelné: kdyby Jackson nedostal ty látky, dneska je naživu.“

Murray se hájí tím, že Jacksonovi podal jen neškodnou dávku. O zpěváka se ale staralo dalších pět lékařů a jedna zdravotní sestra a i vyšetřovatelé připustili, že smrtelná hladina látky v těle nemusela být dílem jednoho člověka.

Jackson zemřel 25. června 2009 na předávkování propofolem. Údajně trpěl nespavostí a Murray mu anestetikum podal jako prostředek na spaní. Jacksonova smrt přišla uprostřed jeho příprav na nové světové turné.

  • Propofol autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/25/2488/248750.jpg
  • Conrad Murray autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/25/2488/248748.jpg
Vydáno pod