Google Earth na steroidech - 3D mapy jinak

Stockholm - Odborné weby titulují projekt, s nímž přišla malá švédská firma, jako Google Earth na steroidech. Společnost C3 začala vyrábět mapy ve formátu 3D pomocí neokoukané technologie. Autoři přitom chytře využili odtajněných materiálů armády. Vojenský výzkum tak zase jednou o velký krok postrčil ten civilní. Firma přitom funguje necelé čtyři roky a má sotva třicet zaměstnanců. Sídlí v Linkopingu na jihu Švédska, ale vejde se do ní celý svět. Zatímco jiné společnosti pracují tak, že najímají programátory, kteří vyrábějí mapy prakticky z ničeho, C3 používá automatizovaný systém založený na leteckých fotografiích terénu. Snímky pořizují speciálně kalibrované fotoaparáty umístěné na spodní části trupu letadla.

Poloha a úhel každého záběru jsou přesně vypočítány a zaměřeny pomocí navigace. Zároveň se vždy zaznamenává zeměpisná délka a šířka i výška letadla. „Náš akční radius je u větších měst asi sto kilometrů. Podchytíme všechna předměstí,“ tvrdí produktový manažer Ludvik Emgard. Když stojí modelem San Francisco nebo Londýn, trvá focení týden nebo dva. Menší města jako třeba Oxford se dají stihnout za jediný den. Za pár dalších dnů mají ve Švédsku hotový celý 3D plán. Stačí jej ještě zkontrolovat, provést poslední úpravy a může sloužit všem virtuálním cestovatelům.

Původně ale šlo o přísně tajnou armádní technologii vyvíjenou zbrojařskou společností SAAB AB. „Šlo o jedinečné algoritmy, které jsme prostě využili pro komerční účely. Strávili jsme ovšem hodně času prověřováním, zda je naše modelování měst tak realistické, jak jen může být,“ říká Emgard. Jisté je, že kdyby šlo o pouhé civilní mapy, potřebné výpočty by nikdy nespatřily světlo světa. „Kdyby na začátku nebyl takový balík peněz, jaký mají k dispozici zbrojaři, tak by podobný výzkum a vývoj zkrátka nebyl možný,“ vysvětluje Emgard.

Švédsko: 3D mapy (zdroj: ČT24)

V portfoliu C3 je teď asi stovka měst. Mapy mohou sloužit pro nejrůznější účely – třeba britská společnost Yell vydávající telefonní seznamy používá 3D mapu na svých stránkách. Praktické využití ale může vypadat i méně seriózně. „Když pořádáte večírek a chcete ukázat, kde přesně bydlíte, dejme tomu ve třetím patře, můžete se proletět kolem oken vlastního bytu a zážitek sdílet třeba na Facebooku,“ poukazuje Emgard. Fantazii se zkrátka meze nekladou. Rovnou se proto nabízí představa, kdo všechno a kam bude moci nahlížet.

  • 3D mapa od společnosti C3 autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/25/2488/248756.jpg
  • Představení 3D map od firmy C3 autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/25/2488/248757.jpg
Vydáno pod