Uprchlíci podpálili v Sydney azylové centrum

Sydney - V australském Sydney podpálili žadatelé o azyl centrum pro uprchlíky. Protestovali tak proti zdlouhavému vyřizování žádostí a špatným podmínkám, ve kterých žijí. Při požáru shořelo devět budov, nikdo se nezranil. Vzpoury v přeplněných záchytných centrech jsou čím dál častější. Australské úřady varují i před zhoršením psychického zdraví běženců. V posledních měsících zaregistrovaly víc sebevražd a projevů násilí.

Podle policie se noční vzpoury zúčastnila zhruba čtvrtina z 400 obyvatel centra. Situaci se podařilo postupně dostat pod kontrolu až ráno. Většina žadatelů o azyl pochází z Afghánistánu, Pákistánu, Iráku a Íránu. Mnoho z nich muselo na přijímací pohovor čekat i více než rok.

Chris Bowen, australský ministr pro imigraci:

„Jestli si myslí, že změní výsledek svých žádostí o vízum a budou přijati jako uprchlíci kvůli takové protestní akci, tak si vybrali špatnou vládu a špatného ministra. Protože to se nestane.“

Reportáž Blanky Závitkovské (zdroj: ČT24)


Obyvatelé centra podpálili několik budov, vylezli na střechy a házeli střešní tašky a kusy nábytku po policistech i přivolaných hasičích. Ještě dnes bylo na střeše sedm běženců vedle transparentu Potřebujeme pomoc. Imigrační úřad s nimi odmítl vyjednávat, dokud neslezou ze střechy.

Letos se odehrálo několik protestů azylantů také na australském Vánočním ostrově, jenž se nachází asi 400 kilometrů jižně od Indonésie. „Žadatelé o azyl žijí v neustálém strachu, že budou vráceni,“ řekla mluvčí organizace pro pomoc uprchlíkům Refugee Action Coalition (RAC) Brami Jeganová. „To by se podepsalo na psychice každého,“ uzavřela.