Libyjská vláda: Po pozemním útoku NATO se rozpoutá peklo

Tripolis - Libyjská vláda se obává pozemního útoku Severoatlantické aliance. Rozdává proto civilistům zbraně. Podle vládního mluvčího už se lidé v různých městech srocují do organizovaných skupin, aby mohli čelit aliančním jednotkám. Severoatlantická aliance bez bližších podrobností oznámila, že vůbec poprvé od začátku bojů zadržela libyjský tanker. Rebelové vytlačili vládní jednotky od hraničního přechodu s Tuniskem, kam dezertovalo 13 Kaddáfího důstojníků a vojáků. Režim dál ostřeluje Misurátu. Středeční útok nepřežilo 10 lidí, jsou mezi nimi ukrajinský lékař a dva západní fotoreportéři. Spojené státy nasadí do akcí v Libyi bezpilotní bojové letouny Predator, které by měly zajistit přesnější útok na Kaddáfího síly. Sdělil to dnes ministr obrany Robert Gates.

Mluvčí libyjské vlády Músa Ibrahím informoval, že „celý národ“ dostává pušky a lehké zbraně. „Vyzbrojujeme celý národ, nikoli pro boj proti povstalcům… bojujeme proti NATO,“ uvedl. Zároveň varoval, že případný pozemní útok aliance na některé z libyjských měst spustí peklo. „Uděláme z toho desetkrát horší Irák,“ hrozil.

Podle zástupce NATO alianční letadla bombardovala na předměstí Tripolisu bunkr, ve kterém mělo být velitelství. Podle zpravodajských agentur zahynulo na místě sedm civilistů. NATO to ale popírá. „Nic nenaznačuje tomu, že jsou tam civilní oběti,“ uvedl zdroj. 

Reportáž Davida Miřejovského (zdroj: ČT24)

Boje povstalců s Kaddáfího jednotkami pokračují v Misurátě. Dnes zemřeli tři povstalci, dalších 17 jich bylo zraněno. Za sedm týdnů obléhání města zemřelo skoro 370 lidí.

Rebelové ráno získali hraniční přechod u pouštního města Nalút. Přechod leží 200 kilometrů na jih od hlavního přechodu do Tuniska Rás Džadíru.

Francie, Británie a Itálie vyslaly do Libye vojenské odborníky, kteří mají radit opozici. Britský premiér David Cameron dnes prohlásil, že to rozhodně není postupná příprava na nasazení pozemních armád.