Německo vypovědělo extremistického kazatele islámu

Berlín - Německo vypovědělo ze země islamistického kazatele za hlásání nenávistných tezí. Čtyřiašedesátiletý Bilal Philips, který se narodil na Jamajce a vyrostl v Kanadě, musí spolkovou republiku opustit do sobotního večera. Proti rozhodnutí cizineckého úřadu ve Frankfurtu nad Mohanem sice může podat odvolání, to však povinnost jeho odjezdu ze země nepozastavuje. Výnos o vypovězení odůvodnil úřad Philipsovými štvavými prohlášeními, například o potřebě trestu smrti pro homosexuály. Existují odůvodněné obavy, že by takové výzvy mohl při dalším pobytu v Německu opakovat.

Kazatel, který si nechá říkat Abú Ameena, vystoupil ve středu večer ve Frankfurtu na shromáždění spolu s německým konvertitou k islámu Pierrem Vogelem. Účastníci shromáždění na Koňském trhu v historickém centru města naslouchali kázání přísně rozděleni na muže a ženy, mnohé z žen měly muslimský šátek. Policie výnos o vypovězení Philipsovi záměrně předala až po akci, na které se shromáždilo asi 2 000 lidí. Nechtěla prý vyvolat nebezpečné napětí.

Salafističtí kazatelé jako Philips a Vogel přispívají podle názoru hesenského ministerstva vnitra a zemského úřadu na ochranu ústavy (kontrarozvědky) svým protidemokratickým učením k radikalizaci mladých muslimů. Například atentátník z frankfurtského letiště, který 2. března zastřelil dva americké vojáky a dva těžce zranil, se ke svému činu zradikalizoval právě internetovými stránkami a videozáběry podobného zaměření, jako hlásají Philips a Vogel.

Salafisté usilují o vytvoření islámského božího státu, v němž by podstatná část základních práv a ústavních záruk neměla žádnou platnost. V jednotlivých případech připouštějí také použití násilí. Abú Ameena Bilal Philips se podle zjištění německé kontrarozvědky narodil v roce 1947. Zastával vždy radikální postoje, až do svých 25 let ale prý komunistické. Poté přestoupil na islám.