Hromadné znásilnění ze msty takřka bez trestů

Karáčí - Za velmi znepokojující označily lidskoprávní organizace poslední verdikt pákistánského nejvyššího soudu. Osvobodil pětici mužů, kteří původně dostali tresty smrti za znásilnění Muchtaran Maiové. Odsoudil jen šestého, i jeho ale pouze na doživotí. Muchtaran byla hromadným znásilněním potrestána místo svého mladšího bratra, který urazil čest jedné mocné rodiny. Teď se žena bojí o život.

Strach má i celá rodina Muchtaran Maiové. Před pěti lety se stala ženou roku časopisu Glamour. Za to, že nesklonila hlavu, nebála se jít k soudu a nespáchala to, co obvykle dělají oběti v podobných případech - sebevraždu. „To, co se stalo Muchtaran Maiové, zažívají některé ženy téměř každý den. Muchtaran Maiová měla odvahu se těmto mužům postavit. Roky se trpělivě bila za svůj případ,“ tvrdí členka pákistánské Národní komise pro ženské otázky Fauzía Saídová.

Farzana Baríová, aktivistka:

„Pokud budou soudy vynášet takové verdikty, budou se všechny ženy v Pákistánu cítit v nebezpečí. Nemůžeme čekat, že soudy v naší zemi budou fungovat, pokud v nich jsou muži.“

Násilníci v Pakistánu osvobozeni (zdroj: ČT24)

Měl to být trest za údajné provinění bratra Muchtaran Maiové. V roce 2002 mu bylo 12 a měl mít poměr s členkou mocného místního klanu. Za urážku cti a styk s osobou z vyšší kasty ale vesnická rada rozhodla potrestat znásilněním tehdy třicetiletou Muchtaran. „Verdikt soudu podnítí další případy sexuálního násilí. Vesnické rady údajně přestaly vydávat podobná nařízení. To ale není pravda. Vydávaly je tajně. Teď je to povzbudí, aby to znovu dělaly veřejně,“ je přesvědčena Maiová.

Podle soudu chyběli očití svědci znásilnění a tedy důkazy. Z původně čtrnácti podezřelých z roku 2002 jich šest bylo odsouzeno k trestu smrti. Odvolání teď pěti přineslo svobodu, jednomu doživotí. Muchtaran navzdory obavám o život nehodlá ze své vesnice odejít a chce se starat o dívčí školu, kterou založila díky podpoře z celého světa.

Vydáno pod