Na hranicích Thajska s Kambodžou opět přestřelky

Bangkok – Na hranici mezi Thajskem a Kambodžou se střílelo. Vyhrotil se tak dlouholetý spor o hranici poblíž 900 let starého chrámu Preah Vihear. Podle agentury Reuters zemřeli dva thajští vojáci a vláda z oblasti evakuovala přes 7 tisíc lidí. K podobnému incidentu došlo naposledy v únoru. Přestřelky tehdy trvaly několik dní a vyžádaly si nejmíň 10 obětí. Chrám přisoudil Kambodži v roce 1962 Mezinárodní soudní dvůr. Hranice areálu ale nikdy nebyla přesně vytyčena.

O území o rozloze asi pěti kilometrů čtverečních, na němž stojí 900 let starý chrám Preah Vihear, se pře Thajsko s Kambodžou. Hranice mezi oběma zeměmi nebyla nikdy přesně vytyčena, v roce 1962 ale území přiřkl mezinárodní soud Kambodži. Thajsko ale kontroluje hlavní přístupové cesty k areálu.

Když v roce 2008 UNESCO na základě žádosti Kambodže tuto památku zapsalo na svůj seznam, rozezlení thajští nacionalisté znovu spor rozdmýchali.

Dnes se boje odehrály v blízkosti chrámu Ta Muean Tom. Thajci tvrdí, že první zaútočili Kambodžané, ti zase tvrdí opak. Na místě operovalo i dělostřelectvo.

Poslední střety na společné hranici se odehrály na počátku února, zemřelo tehdy deset vojáků.