Argentinci nemají na bydlení, jsou z nich squatteři

Buenos Aires - Katastrofální situace na trhu s bydlením vyhnala v Argentině do slumů miliony lidí. Bez elektřiny a často i bez pitné vody žije jen kolem Buenos Aires přes 700 tisíc lidí. Hned v sousedství se přitom staví nové luxusní byty. Dovolit si je může ale jen hrstka Argentinců. Dostupných bytů je v zemi málo a řada místních, kteří nechtějí skončit na ulici, obsazuje rozestavěné domy. Problému se už začala věnovat i komise pro lidská práva při OSN.

„Lidí bez domova bude v Argentině přibývat. A to i přes to, že vláda od roku 2003 postavila půl milionu nových bytů. Jak se ale zlepšuje ekonomika, jejich ceny rostou,“ vysvětluje komisařka pro přiměřené bydlení z OSN Raquel Rolnik.

V roce 2001 žily podle OSN v zemi tři miliony lidí na hranici chudoby. Od té doby toto číslo roste. Z Argentinců se proto stávají squatteři. Nelegálně osidlují neobydlené budovy, ze kterých je násilím vyhání policie zpátky na ulici. 

V Argentině není kde bydlet (zdroj: ČT24)

Vystěhováno bylo i 23 rodin, které žily v opuštěném domě. Shodně tvrdí, že ho přitom na vlastní náklady opravily. Na protest se rozhodli žít ve stanech přímo na ulici. „Jediné, co nám vláda nabídla je bydlení za 600 pesos na deset měsíců. Muži a ženy tam ale žijí odděleně. Myslím, že nikdo by nechtěl žít bez své rodiny,“ říká protestující Gustavo.

Vydáno pod