Německé noviny otiskly Kristovo parte

Berlín - Velmi netradiční způsob, jak upozornit na význam Velkého pátku, zvolil evangelický děkan Dirk Wessel z Norimberku. V tamních denících dal otisknout Kristovo úmrtní oznámení. Jeho text je v černém rámečku mezi ostatními úmrtními oznámeními. „Domnívám se totiž, že 50 procent Norimberčanů vůbec neví, co Velký pátek ve skutečnosti byl,“ vysvětlil kněz svůj neobvyklý krok. „Bez jeho úmrtí by nebyly žádné Velikonoce,“ dodal v den, kdy si křesťané po celém světě připomínají ukřižování Ježíše Krista.

Nápad na netradiční připomínku ukřižování Ježíše prý nepochází od něj, ale objevil ho před 20 lety v jednom deníku. Když s ním přišel do inzertního oddělení norimberských novin, vzbudil prý nejprve rozpaky. „Bylo těžké té dámě vysvětlit, že patříme k členům Ježíšovy rodiny. Ale nakonec jsme opravdu platili jen sazbu pro rodinné příslušníky,“ poznamenal duchovní.

„Vzpomínáme na smrt Ježíše Ben Josefa, zvaného židovský král. Narozen roku čtyři před Kristem, zemřel v roce 34 po Kristu.“

Křesťané si připomínají ukřižování Ježíše Krista (zdroj: ČT24)

V oznámení, které otiskly listy Nürnberger Nachrichten a Nürnberger Zeitung, Wessel také zve všechny věřící k uctění památky Ježíše Krista. „Smuteční slavnost k jeho úmrtí se koná na Velký pátek v kostele svatého Linharta v Norimberku,“ skryl do textu pozvánku na velkopáteční mši.

Křesťané slaví Velký pátek

Křesťané po celém světě si dnes připomínají ukřižování Ježíše Krista. Velký pátek je dnem smutku a rozjímání, konkrétní rituály se ale v jednotlivých křesťanských komunitách velice různí. Papež Benedikt XVI. povede křížovou cestu do římského Kolosea. ve Španělsku má dlouhou tradici procesí v hábitech se špičatými kuklami, davy poutníků se vydaly do Jeruzaléma. Jejich cesta ve stopách Ježíše končí v kostele Svatého hrobu, který křesťané uctívají jako místo, kde Krista ukřižovali a pohřbili. V neděli se sem vrátí, aby oslavili jeho zmrtvýchvstání.

Filipínští katolíci se podle tradice nechali ukřižovat

Na Filipínách pokračují křesťané ve svém každoročním rituálu sebebičování. Má je očistit od hříchů, vyléčit, splnit jejich přání nebo prostě jen představuje poděkování za nějakou boží milost. Několik Filipínců se také během tradičních obřadů nechalo ukřižovat. Katolická církev tyto rituály odmítá, ale Filipínci se jich nehodlají vzdát. Navíc i kvůli nim se v tuto dobu na souostroví vydávají tisíce turistů.

Více než desítka mužů se nechala přibít ocelovými hřeby na kříže v San Pedro Cutud v provincii Pampanga severně od hlavního města Manily, která je hlavním dějištěm těchto rituálů. Několik minut pak byli ponecháni visící na křížích pod sálajícím sluncem, přičemž turisté si neopomněli pořizovat snímky. Stejný rituál podstoupila trojice dělníků ve vesnici San Juan a čtyři kříže se stejným „nákladem“ byly vztyčeny také v Santa Lucia.