Policie střílí do Syřanů, kteří se účastní pohřbů

Damašek – Syrská policie střílí do účastníků pohřbů obětí pátečních zásahů proti demonstrantům. Zabito bylo údajně už třináct lidí v Damašku a na jihu země. Desetitisíce Syřanů se totiž dnes vydaly doprovodit na poslední cestě oběti pátečních policejních zásahů proti demonstrantům v desítce syrských měst a znovu se přitom domáhají svržení režimu. Nejkrvavější den od vypuknutí protivládních nepokojů v polovině března si vyžádal podle nejnovější informace syrských aktivistů 111 mrtvých. Obavy z nových násilností potvrzují první zprávy z damašského předměstí Duma, kde policie údajně střílí do davu a zranila tři lidi.

Z města Dará, kde syrské povstání 15. března vypuklo a rozšířilo se po celé zemi, se tisíce lidí vydaly do nedalekého městečka Azrá na pohřeb tamních obětí. Obchody v Dará jsou povětšinou zavřené na znamení smutku, řekl jeden z tamních ochránců lidských práv. Do Azrá bylo podle něj z Dará vypraveno přes 150 autobusů, po pohřbu je prý plánována ohromná demonstrace proti režimu prezidenta Bašára Asada. 

Ten se v minulých dnech pokusil uklidnit demonstranty částečnými ústupky a přísliby dalších reforem. Ani zrušení výjimečného stavu, který platil v Sýrii od roku 1963, ani dekrety o omezení pravomocí státního bezpečnostního soudu a o záruce pokojných demonstrací, ale opozici nestačí. Její požadavky rostou s pokračující brutalitou vládních bezpečnostních sil, protestující volají po okamžitém Asadově odchodu. 

Reportáž Pavla Šimka (zdroj: ČT24)

Spojené státy, OSN i EU nepokoje v Sýrii odsoudily

Násilí v Sýrii už ostře odsoudily Spojené státy, OSN i Evropská unie. Moskva vyzvala Damašek k zavedení rozsáhlých reforem. Mluvčí Bílého domu Jay Cerney vyzval syrskou vládu, aby přestala uplatňovat násilí vůči demonstrantům a vydala se cestou slíbených reforem. Americký prezident Barack Obama v pátek vyzval syrskou vládu k ukončení násilí vůči demonstrantům. „To neuvěřitelné násilí musí skončit. Namísto naslouchání vlastnímu lidu prezident Assad obviňuje zahraniční nepřátele. Přitom využívá íránské pomoci a stejně brutální taktiky, jakou vůči opozici předvedl Teherán,“ prohlásil.

Mohutné protivládní demonstrace se v pátek konaly i v několika dalších arabských zemích, jejichž obyvatelé se už týdny domáhají odchodu dlouholetých vládců, změny režimu a zlepšení životních podmínek. Tisíce lidí protestovaly v Jemenu, asi tři tisíce lidí vyšlo do ulic v jihoománském městě Salála.

Mezinárodní společenství zatím v politice vůči Sýrii kladlo důraz hlavně na mírové rozhovory s Izraelem. Otázka lidských práv byla potlačena. Ve světle posledních událostí se ale dostává do popředí. Zvlášť poté, co prezident Assad podepsal dekret o zrušení téměř padesát let trvajícího výjimečného stavu. Zákony, které dál posvěcují represe vůči opozici a zajišťují vedoucí úlohu pouze vládní straně Baas, ale podepsat odmítl.

Nepokoje v Sýrii
Zdroj: ČTK/AP