Libyjští povstalci prohlásili Misurátu za svobodnou

Tripolis – Libyjské vládní síly chtějí opustit Misurátu a jednání i boj s povstalci zde přenechat členům místních kmenů. Uvedly to libyjské vládní zdroje. Důvodem mají být vzdušné útoky NATO i příliš dlouhá doba bojů. Třetí největší libyjské město, dosud částečně ovládané povstalci, jednotky vůdce Muammara Kaddáfího obléhají zhruba dva měsíce. Podle lékařů si tu dnes boje vyžádaly nejméně 25 mrtvých a sto zraněných. Mezi raněnými, kteří zaplavili misurátskou nemocnici, jsou i Kaddáfího vojáci.

Mluvčí povstalců o něco později oznámil, že město je svobodné a že povstalci vyhráli. „Z Kaddáfího vojáků byli někteří zabiti a jiní utíkají pryč,“ uvedl podle Reuters. Ustupující bojovníci prý na řadě míst nastražili miny. Rebelové, kteří podle agentur v ústup prorežimních sil nejdříve moc nevěřili, se teď prý budou snažit pomáhat povstalcům na dalších místech západní Libye.

Stažení provládních vojsk by podle Reuters mohlo představovat obrat v povstání proti Kaddáfího vládě, které trvá již dva měsíce. Není však jasné, jak daleko za město se vojáci vzdálili.

Reportáž Tomáše Eyema (zdroj: ČT24)

„Před libyjskou armádou stojí ultimátum: Když problém v Misurátě (v dohledné době) nevyřeší, vydají se do města lidé z okolních kmenů a budou s povstalci vyjednávat. Pokud to nepomůže, budou s nimi bojovat. (…)  Armáda doposud prosazovala operativní jednání, ale to kvůli vzdušným útokům (NATO) není účinné,“ konstatoval podle DPA Chálid Kaim, náměstek libyjského ministra zahraničí Abdala Atího Ubajdího.

Dnes ráno, jen několik hodin poté, co vláda oznámila svou novou taktiku proti rebelům v Misurátě, byl hlášen vzdušný útok NATO na centrum Tripolisu. Nedaleko předpokládaného bunkru libyjského vůdce Muammara Kaddáfího prý zahynuli tři lidé. Mluvčí Ibrahím podle Reuters popsal, že útok doprovázela „velmi silná exploze“. Reportéři agentury Reuters žádný výbuch nezaznamenali, ale slyšeli nad městem přelétávat letouny a řinčení skel v oknech.

Povstalce přijel v pátek podpořit americký republikánský senátor John McCain. NATO vyzval k zesílení tlaku na Kaddáfího jednotky. Americkou vládu pak k uznání libyjské opozice jako jediného hlasu země a k jejich plné podpoře. „Opozici musíme poskytnout veškerou pomoc. To zahrnuje výcvik, sdílení informací z bojiště a zbraně,“ dodal.

Předseda libyjské vlády Bagdádí Alí Mahmúdí dnes telefonicky jednal s ruským ministrem zahraničí Sergejem Lavrovem a řeckým premiérem Jorgosem Papandreem. Podle agentury JANA Lavrov v rozhovoru navrhl, že by Rusko mohlo do Libye vyslat pozorovatele, kteří by dohlíželi na dodržování příměří.

Na oslavy úspěchu je ale ještě brzy

Humanitární organizace odhadují, že tam zahynulo přes tisíc lidí. Spojené státy mezitím potvrdily první bojové nasazení bezpilotních letadel. Na oslavy je ale brzy. Kaddáfího armáda dál drží pozice, ze kterých může město ostřelovat. Nemocnice jsou plné zraněných povstalců, civilistů i Kaddáfího lidí. Do Misuráty dál zůstává otevřená jediná cesta – po moři. Tudy proudí humanitární pomoc a jen tudy mohou město opustit uprchlíci i zahraniční dělníci.

Britská charitativní organizace Save The Children uvedla, že během bojů v Libyi byla sexuálně napadena řada dětí, nejmladším z nich bylo osm let. Děti, kterých charita zpovídala téměř 300, nejčastěji hovořily o napadení vojáky. Není ale prý jasné, zda šlo ve všech případech o vojáky vládní.