Bouře poničila letiště v americkém St. Louis

St. Louis - Bouře provázená prudkým větrem se v pátek večer přehnala oblastí amerického města St. Louis ve státě Missouri. Živel poničil především místní mezinárodní letiště, kde rozbil polovinu oken hlavního terminálu a strhl střechu jedné z hal. Pět lidí bylo lehce zraněno. Minulý týden prudké bouře a tornáda v jižní a střední části USA zabily nejméně 47 lidí. Američtí meteorologové od úterního večera do středečního rána dostali nepotvrzené zprávy o nejméně třiatřiceti tornádech v oblasti od Oklahomy po Ohio.

Bouře podle záchranářů v oblasti udeřila v pátek krátce před šestou hodinou večerní. Kvůli suti a troskám byl přerušen provoz na dvou dálnicích. V oblasti západně od letiště živel poškodil 20 domů. Vichr v okrese strhal dráty efektrického vedení a převracel auta. „Předpokládáme, že to bylo tornádo,“ poznamenal meteorolog z americké Národní meteorologické služby Ben Miller.

Na lidi, kteří se vypravili oslavit velikonoční svátky mimo město, se na letišti sypalo sklo z roztříštěných oken. Pět jich utrpělo zranění. Až na jednoho byli převezeni do místní nemocnice, řekl mluvčí letiště Jeff Lea. Většinou jde o řezné rány a pohmožděniny. Podle starosty St. Louis Francise Slaye, citovaného serverem CNN, bylo letiště na neurčito uzavřeno.