Už se ví, kdo půjde na britskou královskou svatbu

Londýn - Britská královská rodina dnes zveřejnila oficiální seznam hostů pozvaných na svatbu prince Williama s Kate Middletonovou. Kromě fotbalisty Davida Beckhama a jeho manželky Victorie pozvánku dostali například zpěvák a skladatel Elton John nebo režisér Guy Ritchie. William, jenž je po svém otci druhý v pořadí na britský trůn, se s Kate Middletonovou ožení 29. dubna. Přenos ze svatby by měly sledovat dvě až čtyři miliardy diváků po celém světě.

O pozvání pro Beckhamovy nebo Eltona Johna, přítele princezny Diany, se v médiích spekulovalo několik týdnů. Kromě nich se svatebních oslav zúčastní také zpěvačka Joss Stone nebo herec Rowan Atkinson, kterého proslavila role Mr. Beana a který je blízkým přítelem Williamova otce.

Na svatbu jsou zvány jen korunované hlavy států

Svatby se zúčastní také členové panovnických rodin z dalších států, například z Bahrajnu, Dánska, Španělska nebo Maroka. Buckinghamský palác oznámil, že na svatbu zve jen korunované hlavy států. Zahraničním politickým představitelům, například prezidentu USA Baracku Obamovi, se pozvánky neposílají.

Delegaci svatebčanů z řad členů britské vlády povedou premiér DavidCameron s chotí a místopředseda vlády Nick Clegg s manželkou. Mezi hosty jsou rovněž veteráni z války v Afghánistánu či pracovníci charitativních organizací. Svatebnímu obřadu ve Westminsterském opatství tak bude přihlížet například Williamův přítel Martyn Compton, který při přepadení v Afghánistánu v roce 2006 přišel o uši a nos, nebo zakladatelé dobročinné organizace Pomoc hrdinům vybírající peníze na léčbu raněných vojáků. Chybět nemají ani veličiny ze světa sportu v čele s australským plavcem Ianem Thorpem.

Palác Saint James, kde sídlí princův sekretariát, zároveň potvrdil, že mezi pozvanými je korunní princ Bahrajnu šajch Salmán bin Hamad bin Ísá Chalífa. Monarchie v Bahrajnu letos nechala potlačit protivládní demonstrace, v Británii vyhrocení situace vyvolalo znepokojení.

Rodina zveřejnila i zasedací pořádek svatby

Monarchie dnes také oznámila zasedací pořádek ve Westminsterském opatství. V první řadě budou usazeni babička ženicha královna Alžběta II. a členové královské rodiny, přes uličku pak rodina nevěsty. Budou se tak nacházet nejblíže místům, kde mají stát William s nevěstou. Asi tisíc hostů bude ceremonii sledovat z míst, odkud výhled k oltáři bývá omezený. Na straně nevěsty usednou také přátelé ženicha a nevěsty a rodina princezny Diany.

Podle průzkumu, který zveřejnil britský deník The Daily Mail, se jednapadesát procent dotázaných domnívá, že svatba posílí úlohu monarchie v životě Britů.

Královské svatby
Zdroj: ČT24/Getty Images