Zemřel indický duchovní vůdce

Dillí - Indie přišla o jednoho z nejvýznamnějších duchovních vůdců. Satja Sáí Bába, který měl po celém světě miliony následovníků, zemřel ve věku čtyřiaosmdesáti let. Kázal o lásce, vzájemné pomoci a úctě bez ohledu na společenské postavení nebo náboženské vyznání. Pro tisíce lidí, kteří navštěvovali jeho projevy, to byl svatý muž. Byli mezi nimi jak panovníci, tak hvězdy showbyznysu.

Pomocnou ruku ale Satja Sáí Bába rád podal i těm nejchudším. V Indii byl synonymem pro charitu, rovnost a porozumění mezi náboženstvími. „Byl to muž své doby, který inspiroval miliony lidí po celém světě. Spiritualitu si vykládal jako vzájemnou lásku mezi lidmi a službu druhým. Problémy řešil se světským přístupem. Učil nás pozitivnímu přístupu k životu,“ podotkl indický ministr zahraničí S. M. Krišna.

Satja Sáí Bába měl pobočky svého hnutí v téměř 150 zemích světa. Proslulost si vysloužil už v mládí. Tehdy své rodině oznámil, že je převtělením jiného světce z devatenáctého století. Mnozí mu to uvěřili. „Satja Sáí Bába toho za svůj život pro chudé a utiskované vykonal spousty. Staral se jim o dodávky pitné vody i jídla. Teď, když odešel, truchlí všichni jeho následovníci,“ řekl federální poslanec za Džammú a Kašmír Farúk Abduláh.

Reportáž Pavla Šimka (zdroj: ČT24)

Duchovní byl nařčen ze sexuálního zneužívání

Jeho kariéru ale lemovaly i kontroverze. Obviňovali ho, že některé jeho údajné zázraky byly podvrhy. A objevila se i nařčení ze sexuálního zneužívání. Přesto ho čeká pohřeb se státními poctami. Indie je pro podobné svaté muže živná půda. Málokterý ale dosáhl takového věhlasu jako Satja Sáí Bába. Jeho tělo bude dva dny veřejně vystaveno, aby mu mohli jeho následovníci složit poklonu.