Útočník se pokusil o únos letadla mezi Paříží a Římem

Řím - Osmačtyřicetiletý muž z Kazachstánu se včera večer pokusil unést letadlo společnosti Alitalia na lince z Paříže do Říma. Stroj chtěl nasměrovat do libyjského Tripolisu. Posádka letadla ho ale přemohla, nikomu z cestujících se nic nestalo. Muž byl okamžitě po přistání zatčen. Podle vyšetřovatelů trpí útočník depresemi a nemá žádné vazby na teroristy.

O převzetí kontroly nad letadlem se muž pokusil kolem půl desáté večer. Pokusil si vzít jako rukojmí letušku a ohrožoval ji velkým nožem. Proč požadoval změnu letu do Libye, není známo. Stevardům a cestujícím se ho podařilo rychle přemoci a letadlo pak bez problémů přistálo o půl hodiny později na římském letišti Fiumicino.

Nikdo na palubě neutrpěl zranění s výjimkou letušky, které muž při potyčce způsobil menší rány. Po přistání byla hned ošetřena lékařským personálem na letišti. Muž byl předán policii pro podezření z únosu osoby a pokusu o únos letadla.

Po pětihodinovém výslechu vyšetřovatelé vyloučili teroristickou stopu. Podle agentury ANSA žije muž v Paříži, má dvě děti a v Itálii nikdy předtím nebyl. V poslední době měl problémy s depresemi a při svém pokusu o únos byl velmi zmatený. Kazach, který hovoří šesti jazyky a pracuje pro kazašskou delegaci u Organizace spojených národů pro výchovu, vědu a kulturu (UNESCO) v Paříži, se podle svědků chvílemi nekontrolovaně smál. Když jej čtyři stevardi zneškodnili, lékař přítomný na palubě mu okamžitě dal sedativa.