Z věznice v Kandaháru uteklo pět set Tálibánců

Kábul - Téměř pět set vězňů uniklo v noci na dnešek tajným tunelem z věznice ve městě Kandahár na jihu Afghánistánu. Jedná se především o příslušníky afghánského militantního hnutí Tálibán. Na svobodu jim pomohli spolubojovníci; tunel z obou stran věznice se hloubil několik měsíců. Podle Tálibánu už jsou uprchlíci v táborech povstalců na severovýchodě země.

Podle ředitele zařízení Ghuláma Dastagíra Majara uniklo z věznice 476 mužů. „Ve vězení si odpykávalo trest celkem dvanáct set lidí. Stovka velitelů a čtyři stovky bojovníků už prý bezpečně dorazily do táborů povstalců na severozápadě Afghánistánu,“ uvedl.

Afghánské úřady označují za „politické“ ty vězně, kteří jsou z řad Tálibánu a nebyli zadrženi v boji. Ve věznici bylo internováno celkem asi 1200 odsouzenců. Podle bezpečnostního zdroje, který si nepřál být jmenován, byl tunel dlouhý asi 300 metrů.

Reportáž o útěku z afghánské věznice (zdroj: ČT24)

Mluvčí Tálibánu Júsuf Ahmadí prohlásil, že vězni skutečně uprchli tunelem dlouhým 360 metrů, který vyhloubili směrem na jih. Podle něho uprchlo 541 osob. „Jde o 106 politických vězňů a ostatní jsou bojovníci. Dorazili do našich táborů a k žádným střetům nedošlo,“ dodal mluvčí Tálibánu.