Italské letectvo se zapojí do bombardování v Libyi

Řím – Překvapivě zelenou dostalo v pondělí od vlády italské letectvo, které se tak nyní může zapojit do koaličního bombardování vybraných vojenských cílů v Libyi. Proti rozhodnutí kabinetu premiéra Silvia Berlusconiho, který už o kroku informoval amerického prezidenta Baracka Obamu, se ale podle agentury Reuters postavili představitelé z populistické Ligy severu. Italské letectvo a námořnictvo dosud poskytovaly misi NATO v Libyi hlavně logistickou podporu, například při doplňování paliva.

S ohledem na svou čtyřicetiletou koloniální vládu nad Libyí se doposud italské letectvo účastnilo vzdušných operací mezinárodní koalice v Libyi jen jako podpůrná síla a bombardování se tak přímo neúčastnilo. Úřad italského premiéra rozhodnutí Říma odůvodnil potřebou lépe přispět k ochraně civilistů. Italské síly prý budou namířeny jen proti „specifickým vojenským cílům“.

Berlusconi o posílení role Itálie v operacích telefonicky nejdřív informoval amerického prezidenta Obamu. Dnes chce rozhodnutí Říma vysvětlit mimo jiné francouzskému prezidentovi Nicolasi Sarkozymu, jehož země je nejaktivnějším členem současné protikaddáfiovské koalice. Sarkozy v úterý bude v Itálii jednat o vlně imigrantů ze severní Afriky.

Libyjští povstalci usilující o svržení mnohaletého autoritářského vůdce Muammara Kaddáfího si stěžují na nedostatečnou intenzitu mise NATO nad Libyí. Podle Reuters rozhodnutí vlády nebylo jednotné a naopak zaselo rozkol do vládní koalice. Ostře proti se prý postavil ministr pro zjednodušení legislativy Roberto Calderoli z Ligy severu i další představitelé této strany. „Udělali jsme už dost tím, že jsme poskytli základny a logistickou podporu a protiradarovou činnost,“ namítal Calderoli.