Sarkozy a Berlusconi se pokusí vyřešit spor kolem afrických uprchlíků

Řím - Spor o uprchlíky z rozbouřené severní Afriky dnes budou řešit italský premiér Berlusconi a francouzský prezident Sarkozy. Země totiž vedou ostrý spor ohledně migrantů z Tuniska, kterým Itálie dala dočasné povolení k pobytu v zemi, a tím jim umožnila díky pravidlům schengenského systému cestovat po Evropě. Francie se už přílivu migrantů bránila tím, že na hranicích s Itálií blokovala několik hodin vlaky vezoucí uprchlíky z Tuniska. Kromě uprchlíků ale budou státníci ladit i vojenskou akci v Libyi. Italská vláda totiž dala nečekaně svým pilotům povolení zapojit se aktivně do bombardování libyjských vojenských cílů.

Nepokoje v severoafrických zemích z posledních měsíců vyvolaly mohutnou uprchlickou vlnu, která naplno udeřila na nejblíže položenou Itálii. Ta poskytla desetitisícům Tunisanů povolení k dočasnému pobytu, aby mohli dojet za svými příbuznými a známými v Evropě. To vyvolalo nevoli hlavně Francie, kam Tunisané především směřují.

Francie 17. dubna vyhrotila spor tím, že zablokovala na několik hodin své hranice pro železniční spoje z Itálie. Na hranicích tak uvízl vlak s tuniskými imigranty. Řím poslal Paříži ostrou protestní nótu, ve které Francii obvinil z porušování evropských principů. V pátek 22. dubna přilila olej do ohně zpráva, že Francie zvažuje možnost pozastavit schengenské dohody o volném pohybu osob mezi signatářskými zeměmi Evropské unie, a to s cílem čelit přílivu přistěhovalců z Tuniska a Libye přes Itálii.

Roberto Maroni, italský ministr vnitra

„Evropská komise uznala, že jsme jim vydali cestovní dokumenty i povolení k pobytu přesně podle pravidel. Mohou se půl roku volně pohybovat po celé Evropě.“

Paříž ale argumentuje hlavně tím, že Itálie v rozporu s dohodami umožňuje volné cestování i osobám, které nejsou s to doložit, že pro pobyt v schengenském prostoru jsou finančně soběstačné. Řím vyzývá k větší solidaritě uvnitř EU.

Uprchlíci ze severní Afriky
Zdroj: ČT24