OSN tlačí na vyšetření zločinů na Srí Lance

New York - V posledních měsících více než čtvrtstoletí dlouhé občanské války na Srí Lance zahynuly při rozsáhlém bombardování vládních sil desetitisíce lidí. Vyplývá to z 240stránkové zprávy OSN, která byla zveřejněna v pondělí a která se zabývala podezřením ze spáchání válečných zločinů v závěrečné fázi konfliktu mezi srílanskou vládou a tamilskými separatisty v roce 2009. Vláda Srí Lanky zprávu OSN odmítla jako nevyváženou a klamnou, OSN zároveň Srí Lanku vyzvalo k zahájení skutečného vyšetřování válečných zločinů.

Tygři osvobození tamilského Ílamu vedli od roku 1983 proti Colombu válku za vytvoření samostatného tamilského státu na severu a východě ostrova. Konflikt si podle odhadů OSN vyžádal až 100 tisíc lidských životů, z nichž na 40 tisíc mohlo být civilistů.

Zpráva expertní skupiny, kterou vyšetřováním pověřil generální tajemník OSN Pan Ki-mun, kritizuje i tamilské povstalce. Ti podle odborníků, jimž během desetiměsíčního šetření nebyl umožněn přístup na Srí Lanku, používali civilisty jako lidské štíty.

Vláda Srí Lanky zprávu OSN odmítla jako nevyváženou a klamnou. „Srílanská armáda nenese zodpovědnost a srílanská vláda také nenese zodpovědnost,“ řekl vládní mluvčí. „Nikdy jsme neostřelovali a nikdy jsme nebombardovali. Nikdy jsme neútočili na nevinné civilisty. Jsou to křivá obvinění, můžeme to dokázat.“

Ze zprávy expertní skupiny ale vyplývá, že srílanská armáda v závěrečném období války mezi lednem a květnem 2009 záměrně ostřelovala nemocnice, střediska OSN a lodě mezinárodní humanitární organizace. Tamilští rebelové zase prý násilím jako lidské štíty drželi statisíce civilistů. Řadu těch, kteří se pokusili o útěk, zastřelili.

OSN ve zprávě kritizuje i své vlastní činitele, kteří prý nevyvíjeli dostatečný tlak na srílanskou vládu a nezveřejňovali informace o vysokém počtu civilních obětí bojů. Vládu Srí Lanky komise také vyzvala k zahájení „skutečného vyšetřování“, které by odpovídalo mezinárodním standardům.

Vydáno pod