Thajsko-kambodžská strkanice už stála život 13 lidí

Bangkok – Nejméně 13 lidí zemřelo od pátku při střetech mezi Thajskem a Kambodžou. Obě strany se vzájemně obviňují z poškození dvou starobylých chrámů Ta Moan a Ta Krabey a porušování teritoriální suverenity. Desetitisíce lidí z pohraniční oblasti prchají.

Thajské a kambodžské jednotky se dnes krátce střetly poblíž chrámu Preah Vihear, tedy asi 150 kilometrů od míst, kde bojovaly v uplynulých čtyřech dnech. Střet vzbuzuje obavy, že se konflikt rozšíří do dalších hraničních oblastí. Podle mluvčího thajské armády, který dnešní incident označil za „nedorozumění“, boje trvaly asi půl hodiny. Vedle střelných zbraní v nich prý obě strany použily také rakety. Boje propukly kvůli thajské stíhačce, která se dostala nad kambodžské území a začala je ostřelovat.

Hinduistický chrám Preah Vihear z 11. století přiřkl v roce 1962 Mezinárodní soudní dvůr Kambodži. Hranice chrámového areálu o rozloze 4,6 kilometru čtverečních ale nikdy nebyla přesně vytyčena a Thajci kontrolují hlavní přístupové cesty. U Preah Vihearu se bojovalo již počátkem února. Střelba si tehdy vyžádala 11 mrtvých vojáků a desítky zraněných.

Kambodža a Thajsko vedou spor o chrámy (zdroj: ČT24)

Thajský premiér Apchisit Vedžadžíva:

„Nemáme v úmyslu nikoho napadat. Musíme jen bránit naše území. Útoky jsou důsledkem napadení ze strany Kambodže.“

Vojenské akce vyhánějí desetitisíce lidí ze svých domovů. Na thajské straně je už přes 30 tisíc uprchlíků, mezi Kambodžany jen o pár tisíc méně. Shromažďují se v provizorních táborech, jejich osud je nejistý. Konec přetahování ohledně suverenity a území je v nedohlednu. Někteří analytici podezřívají vlády Kambodže a Thajska, že si pohraničním konfliktem řeší svoje vnitrostátní problémy a podněcují nacionalistické nálady. Thajci mají před sebou volby a Kambodža by údajně změnu vlády také přivítala.