Řím a Paříž chtějí kvůli uprchlíkům „poupravit“ Schengen

Řím - Francie a Itálie jsou pro úpravy ve smlouvě o schengenském prostoru za současných výjimečných podmínek. Prohlásil to dnes italský premiér Silvio Berlusconi na závěr setkání s francouzským prezidentem Nicolasem Sarkozym v Římě. Požadují, aby se jednalo o dočasném obnovení kontrol na hranicích v rámci schengenského prostoru. Berlusconi a Sarkozy také uvedli, že jejich země nebudou nakupovat pohonné hmoty od Kaddáfího, a ke stejnému postupu vyzvali i ostatní státy. Odmítat by se podle nich měla i přeprava pohonných hmot v majetku libyjské vlády.

„Oba jsme přesvědčeni o tom, že za výjimečných podmínek je zapotřebí úprav schengenské dohody, a rozhodli jsme se na nich společně pracovat,“ řekl Berlusconi. Sdělil, že spolu se Sarkozym poslali dopis předsedovi Evropské komise Josému Manuelu Barrosovi, v němž žádají větší spolupráci dalších evropských zemí se zeměmi na jižním křídle EU. Požadují v něm, aby se jednalo o možnosti dočasně obnovit kontrolu na vnitřních hranicích členských států Schengenu.

Tuniský uprchlík ve Francii:

„Vracím se domů do Tuniska. Tady je to bída, strašná bída. Něco takového v Tunisku nevidíte. Ani ve válce se nežije tak hrozně jako tady.“

Reportáž Petra Zavadila (zdroj: ČT24)

Nepokoje v severoafrických zemích z posledních měsíců vyvolaly novou mohutnou uprchlickou vlnu, která naplno udeřila na nejblíže položenou Itálii. Ta poskytla desetitisícům Tunisanů povolení k dočasnému pobytu, aby mohli dojet za svými příbuznými a známými v Evropě. To vyvolalo nevoli hlavně Francie, kam Tunisané především směřují. Francie argumentovala hlavně tím, že Itálie v rozporu s dohodami umožňuje volné cestování i osobám, které nejsou s to doložit, že pro pobyt v schengenském prostoru jsou finančně soběstačné.

V pátek nejmenovaný zdroj úřadu prezidenta Nicolase Sarkozyho uvedl, že Paříž zvažuje možnost pozastavit schengenské dohody.

Pozastavit fungování volného pohybu bez hraničních kontrol v schengenském prostoru není možné, uvedla však dnes Evropská komise. Musely by se zároveň pozastavit základní smlouvy EU, jichž je Schengen součástí. Je ale možné jednat o změně podmínek, které zemím podílejícím se na Schengenu umožňují dočasně obnovit kontroly na hranicích, dodala.

Berlusconi potvrdil italskou účast v leteckých úderech v Libyi

Silvio Berlusconi dnes potvrdil účast Itálie v leteckých útocích NATO v Libyi. Půjde o cílené údery na jednotlivé objekty, nikoli o bombardování, uvedl. Rusko dnes podle agentury Interfax oznámilo, že nepodpoří žádnou rezoluci Rady bezpečnosti OSN, která by vedla k eskalaci libyjského konfliktu.

„Cítili jsme, že se většímu zapojení nemůžeme vyhnout,“ uvedl premiér. Za rozhodnutí nasadit italské jednotky dnes Berlusconimu poděkoval předseda libyjské povstalecké Přechodné národní rady (NTC) Mustafá Džalíl.

Sarkozy uvedl, že Francie vítá zapojení Itálie do leteckých útoků. Přivítal také italské rozhodnutí uznat NTC. Dosud ji uznalo pouze šest zemí, kromě Francie a Itálie tak učinily Katar, Maledivy, Kuvajt a Gambie.

Uprchlíci
Zdroj: ČT24
Vydáno pod