Obří urychlovač nejspíš našel miničástici hmoty

Praha – Obří urychlovač Evropské organizace pro jaderný výzkum (CERN) nejspíš našel miničástici hmoty menší než atom. Higgsův boson hledali vědci desítky let. Jedná se o základ hmotnosti ostatních elementárních částic. Oficiálně ale zatím nebyl průlomový objev potvrzen. „Není dostatečný počet důkazů a ověření pro existenci této částice,“ říká Václav Vrba, český koordinátor v projektu ATLAS-CERN.

„Je to zájmem veřejnosti. Jedna věc je poptávka, druhá věc je seriozní vědecké bádání a ověření,“ vysvětluje Vrba palcové titulky v médiích, které o objevu hovoří jako o hotové věci. Zpráva se původně objevila na blogu matematika Kolumbijské univerzity, kde byl zveřejněn výtah z interních zpráv CERNu.

Podle Vrby existuje určitá teorie, jaké by tato částice měla mít vlastnosti. „A my se díváme, jestli se takový objev v experimentálním materiálu nachází.“ Proč by ověření existence bylo průlomové? „Máme poměrně dokonalou teorii mikrosvěta, v němž je několik míst, která chybí. Abychom měli konzistentní představu, tak tuto částici potřebujeme. A nebo musíme změnit teorii,“ tvrdí Vrba.

Rozhovor s Václavem Vrbou (zdroj: ČT24)

„V případě, že se částice nenajde, musíte změnit své představy. Vy třeba víte, že existuje Brno. Vydáte se po dálnici směrem na jihovýchod a po dvou hodinách byste očekávali, že tam budete. A najednou Brno nikde. Buď neexistuje, nebo máte špatnou mapu, tak se musíte zamyslet, co je špatně,“ vysvětluje český vědec.

Vydáno pod