Nevěsta na útěku zatím není, lidé ano

Londýn – Svatba prince Williama s Kate Middletonovou doslova zahltila svět. Internetové servery, noviny, časopisy, televize i rozhlas nevydávají skoro nic jiného než informace právě o ní. Nejrůznější weby přitom ještě plní své stránky nabídkami specifických suvenýrů, tedy předměty s fotkami budoucího manželského páru. Ať už jde o hrníčky, pytlíky na zvracení, figurky lego, trička, nebo dámské spodní kalhotky s nápisem: „Kate mi sebrala manžela“. I lidé, které svatba absolutně nezajímá, jsou neúprosně bombardováni zajímavostmi ze zákulisí královské veselky. Mnozí Londýňané se dokonce chystají prchnout z turisty obleženého města.

Američané si hrají na Brity, aby byli autentičtější

Podrobnosti o britské svatbě na pozadí královské hudby zní z televizí a rádií po celém světě. Moderátoři jednotlivých televizních pořadů už dokonce neváhají a sehrávají před kamerami generálku obřadu v maskách královského páru. Americké stanice zase předstírají britský přízvuk, aby zdůraznili, že jejich vysílání je to pravé, a obstarali si tak divákovu pozornost.

Dokonce zvracet mohou lidé do originálních pytlíků

Již od zásnub také probíhá honba za nejkurióznějšími suvenýry. Novinkou je památeční lednice s potiskem fotografie královského páru v nadživotní velikosti, všemožné sošky nebo tematický pytlík na zvracení, speciálně navržený pro ty, kterým se z mediálního šílenství udělá 29. dubna mdlo. Hotely ve Spojených státech připravují pro své hosty speciální nabídky, třeba washingtonský hotel Ritz Carlton pořádá snídaně u velkoplošných obrazovek v pět hodin ráno. Jedno takové místo přijde na necelých 700 korun.

Němci budou poutat Popelkou

Svatbu Williama a Kate budou podle odhadů sledovat až dvě miliardy lidí, což je dvaapůlkrát víc než počet těch, kteří sledovali sňatek prince Charlese a Diany v roce 1981. Zatímco televizní stanice NBC vyhradila přenosům ze svatebního Londýna dvacet hodin, zpravodajský kanál CNN vyslal do Británie tým padesáti „svatebních“ reportérů. Německá televize zase pětkrát denně na svatbu upoutá hudbou z Tří oříšků pro Popelku.

Řadoví Američané se ale o královskou svatbu příliš nezajímají. To v Londýně je tomu jinak. Včera večer se na chodníku u Westminsterského opatství utábořili první tři nedočkavci. Budoucí manželé se před svatbou snad vyspí o něco lépe, v luxusním hotelu Goring.

  • Lego-William a lego-Kate už jsou svoji autor: Dan Kitwood, zdroj: Getty Images News http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/25/2435/243495.jpg
  • Upomínkový hrnek ke svatbě Williama a Kate autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/24/2400/239926.jpg
  • Pytlíky na zvratky odkazující na královskou svatbu autor: Alastair Grant, zdroj: ČTK/AP http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/25/2429/242829.jpg
Vydáno pod