Šéf CIA bude americkým ministrem obrany

Washington - Příštím americkým ministrem obrany se stane dosavadní šéf Ústřední zpravodajské služby (CIA) Leon Panetta. V čele CIA ho vystřídá generál David Petraeus, který nyní velí operacím v Afghánistánu. Informovaly o tom dnes americké stanice NBC a ABC. Panetta by měl do funkce nastoupit 1. července, pokud jej v ní potvrdí Senát. Prezident Barack Obama oficiálně zodpoví dotazy k personálním změnám ve čtvrtek.

Panetta nahradí odcházejícího Roberta Gatese, který už dříve oznámil, že letos ve funkci šéfa Pentagonu skončí. Agentura AP s odvoláním na nejmenované oficiální americké zdroje napsala, že změny ještě nejsou konečné a že v praxi by měly být provedeny v létě.

Petraeuse v Afghánistánu chce podle tohoto zdroje Obama nahradit generálem Johnem Allenem. Novým americkým velvyslancem v Kábulu pak má být jmenován profesionální diplomat Ryan Crocker.

Obama oznámí změny ve vládě (zdroj: ČT24)

Leon Panetta se stal šéfem CIA 19. února 2009. Jeho výběr tehdy americká média označila za překvapivý, protože Panetta do té doby neměl žádné přímé zkušenosti s vedením zpravodajské služby. Podle médií chtěl prezident Barack Obama svým výběrem dát jasně najevo, že nový ředitel CIA nebude mít žádnou spojitost s kontroverzními protiteroristickými opatřeními, která zpravodajská služba začala využívat za vlády prezidenta George Bushe.

David Petraeus velí Mezinárodním silám pro podporu bezpečnosti (ISAF) v Afghánistánu. Do jejich velení se dostal loni v červenci poté, co byl z této funkce odvolán generál Stanley McChrystal kvůli pohrdavým výrokům o některých amerických vládních činitelích v rozhovoru pro časopis Rolling Stone.

Od února 2007 do září 2008 byl Petraeus vrchním velitelem koaličních sil v Iráku; jeho strategie výrazně přispěla k poklesu násilí a zklidnění celkové situace v zemi. Poté se stal velitelem amerických sil na Blízkém východě a ve střední Asii.