Unesení Francouzi žádají o stažení vojsk z Afghánistánu

Paříž – Severoafrická odnož Al-Káidy (AQIM) zveřejnila nahrávku zadržovaných Francouzů v Nigeru. Sedm cizinců unesli ozbrojenci v září, tři z nich v únoru propustili. Pod hrozbou jejich smrti vyzývají únosci prezidenta Nicolase Sarkozyho, aby se francouzští vojáci stáhli z Afghánistánu. Paříž tento požadavek odmítla a zdůraznila, že si nenechá diktovat svou zahraniční politiku únosci.

Třiapůlminutové video ukazuje postupně fotografie čtyř unesených, za nimiž stojí ozbrojení muži. Postupně se představují a všichni opakují stejný text v tomto znění: „Naléhavě prosíme prezidenta Francouzské republiky Nicolase Sarkozyho, aby vyhověl požadavku al-Káidy a stáhl francouzské vojáky z Afghánistánu. Protože Francouzi skutečně nemají ve válce v Afghánistánu žádné zájmy.“ Nahrávka byla pořízena asi před 14 dny.

Čtveřice Francouzů byla součástí skupiny sedmi osob unesených loni 16. září v Arlitu na severu Nigeru, kde se těží uran. Tři z unesených byli propuštěni 24. února, což experti vysvětlovali jako vůli organizace Al-Káida v muslimském Maghribu (AQIM) k vyjednávání. V březnu francouzská vláda odmítla zaplatit požadované výkupné ve výši 90 milionů eur (2,2 miliardy korun) za zbývající čtyři.

Podle vyjádření francouzského státního tajemníka pro evropské záležitosti Laurenta Wauquieze bude nutné video nejprve analyzovat a ubezpečit se, že rukojmí jsou skutečně naživu. Francouzský činitel zároveň ujistil, že Paříž dělá vše pro jejich osvobození.

Al-Káida již několikrát požadovala odchod francouzských jednotek z Afghánistánu výměnou za osvobození rukojmí. Tamní francouzský kontingent má asi 3 800 vojáků. Na rozdíl od Británie a Španělska se Francie na akcích NATO v Afghánistánu podílí, aniž by ji zasáhly teroristické útoky.