Thajsko-kambodžské přestřelky jsou snad zažehnány

Bangkok/Phnompenh - Kambodža a Thajsko se po týdnu krvavých přestřelek dohodly s okamžitou platností na příměří. Ozbrojený konflikt kolem starobylých hinduistických chrámů v pohraniční oblasti si vyžádal nejméně 15 mrtvých a přes 50 tisíc lidí opustilo své domovy. Obě armády se dohodly na otevření jednoho hraničního přechodu pro návrat uprchlíků, příměří uzavřené na schůzce důstojníků potvrdili kambodžští i thajští představitelé.

Kambodžské ministerstvo obrany upřesnilo, že dohoda počítá se zastavením bojů, návratem civilistů do svých domovů a s obnovením hraničního přechodu.

Obě strany se vzájemně obviňovaly z poškození dvou starobylých chrámů Ta Moan a Ta Krabey a porušování teritoriální suverenity. Chrámy jsou asi 150 kilometrů od hinduistického chrámu Preah Vihear z 11. století. Sporné pohraniční území o rozloze 4,6 kilometru čtverečních přiřkl Mezinárodní soudní dvůr v roce 1962 Kambodži. Hranice území však nikdy nebyla přesně vytyčena a Thajci si činí nárok na vstup do oblasti. Čas od času zdejší napětí přerůstá v přestřelky, naposledy v únoru. Z vesnic na obou stranách hranice nyní uteklo v důsledku nových bojů asi 50 000 lidí. U Preah Vihearu se bojovalo již počátkem února. Střelba si tehdy vyžádala 11 mrtvých vojáků a desítky zraněných.

Někteří analytici podezřívají vlády Kambodže a Thajska, že si pohraničním konfliktem řeší svoje vnitrostátní problémy a podněcují nacionalistické nálady. Thajci mají před sebou volby a Kambodža by údajně změnu vlády také přivítala.

Vydáno pod