Bože, ochraňuj Kate a Williama

Londýn – Velká Británie žije největší královskou svatbou za posledních 30 let. Následník trůnu princ William si dnes po devítileté známosti bere Catherine Middletonovou, neurozenou dívku, kterou potkal na univerzitě. William je sice až druhý v pořadí na trůn, jeho svatbu ovšem provází mimořádný zájem. Pro britskou královskou rodinu je tato událost šancí na zlepšení svého image před svými „poddanými“ i celým světem. Po manželských karambolech potomků Alžběty II. bude úspěšnost či krach Williamova manželství dost možná rozhodným milníkem pro budoucnost celé monarchie. Speciál Královská svatba můžete sledovat od 9:00 do 15:00 na zpravodajském kanále ČT24, portál ct24.cz nabídne z Londýna nekomentovaný a nepřerušovaný přímý přenos.

Centrum Londýna je zaplaveno britskými vlajkami, cesta svatebního průvodu je obehnána bezpečnostními zátarasy, za kterými už od začátku týdne bivakují natěšení svatební fanoušci. Policisté trasu několikrát prohledali, aby předešli jakýmkoli útokům. V době obřadu bude ve službě v centru Londýna na 5 000 mužů a žen zákona. U Westminsterského opatství vyrostly tribuny pro novináře, kterých kvůli královské podívané přijelo na 12 000.

OFICIÁLNÍ PROGRAM SVATBY

Předpokládá se, že svatbu budou v televizi na celém světě sledovat dvě a půl miliardy lidí. Přímo do Londýna mělo přijet až milion turistů. Na svatbu Charlese a Diany se přijelo podívat kolem 600 000 lidí.

Napětí před svatbou od samého počátku zručně udržovala tisková oddělení královských paláců. Pravidelně a odstupňovaně předkládala médiím zlomky informací - jednou o svatebních darech, jindy o pekaři, který upeče svatební dort, pak o erbu, který Kate Middletonová dostala. Relativně důležité informace, jako seznam hostů, se světu servírovaly na několikrát.

Stále se neví, jaké tituly královna novomanželům přidělí či jaké novomanželské sliby si u oltáře vymění. Palác pouze uvedl, že Kate – stejně jako Diana v roce 1981 – ve svém slibu vypustí část o „poslušnosti manželovi“. Zatímco princ se bude ženit určitě ve vojenské uniformě, šaty Kate jsou už od oznámení zásnub největší otázkou. Jméno návrháře a podoba róby je skoro státním tajemstvím. To padne až těsně před dvanáctou hodinou, kdy přijede pro nevěstu k pětihvězdičkovému hotelu Goring svatební Rolls-Royce modelu Phantom VI.

Na obřad dorazí snoubenci v autech, ale zpět do Buckinghamského paláce se vydají v landaeuru z roku 1902, který povede procesí pěti kočárů s oběma rodinami a svědky. Těmi budou sourozenci snoubenců, princ Harry a Pippa Middletonová. Snoubence oddá arcibiskup z Canterbury za dohledu 1 900 hostů, z nichž část bude mít kvůli tvaru katedrály k oltáři zakrytý výhled, takže se budou muset dívat na televizní obrazovky jako zbytek světa.

Králové i celebrity

Mezi hosty jsou osobní přátelé, včetně všech Williamových kolegů z jednotky ve Walesu, kde slouží jako pilot záchranného vrtulníku. Na svatbě budou i příbuzní princových přátel, kteří padli v Afghánistánu. Mezi celebritami jsou manželé Beckhamovi, hudebník Elton John či herec Rowan Atkinson a zpěvačka Joss Stoneová.

Kromě 50 členů britské královské rodiny dostalo pozvání další 46 zahraničních monarchů. Pokud jde o politiky, pozváni byli premiéři nebo generální guvernéři britského Společenství národů a současné britské politické špičky. Opominuti byli labourističtí expremiéři Tony Blair a Gordon Brown. Žijící konzervativní premiéři John Major a Margaret Thatcherová pozváni byli, baronka ale kvůli svému zdravotnímu stavu s díky odmítla. Jediným zástupcem České republiky bude velvyslanec v Británii Michael Žantovský.

Po obřadu se svatebčané vydají v kočárech středem Londýna do Buckinghamského paláce. Zde vystoupí na balkón, kde by se měli políbit. Bude následovat přelet královské letky a historických spitfireů.

V té době už bude v paláci v plném proudu polední recepce asi pro 650 hostí, kterou pořádá Williamova babička, královna Alžběta II. Večer hostí v paláci princ Charles večeři, na kterou bylo pozváno 300 hostů. Po ní bude následovat rovněž v paláci taneční večer „pro novomanžele, jejich blízké přátele a rodinu“. Stále se spekuluje o tom, zda nebude k tanci hrát některá z popových hvězd.

I když bylo vše naplánováno do nejmenších detailů, na jednu maličkost organizátoři přece jen nestačí – na počasí. Meteorologové předpovídají, že svatební obřad několikrát zkropí silné přeháňky.

Cena svatby? Tajemství

Zatímco z této nejistoty bude veřejnost vyvedena v pátek dopoledne, nikdy se oficiálně nedozví, kolik svatba stála. Podle oficiálního sdělení platí královská rodina za (blíže nespecifikovaného) přispění Middletonovy rodiny náklady na vlastní svatbu, zatímco ze státní pokladny půjdou největší výdaje - tedy především na bezpečnost. Britský tisk nicméně spekuluje o tom, že Middletonovi za svatbu zaplatí kolem 100 000 liber. Podle neoficiálních odhadů stála svatba prince Charlese a Diany 31 milionů liber (podle nynějšího kurzu 850 milionů korun).

Poměrně hodně se mluví o tom, že Kate Middletonová není urozená. Podle životopisce princezny Diany, Andrewa Mortona, se ve „snobských kruzích vyšších tříd“ přezdívá sestrám Middletonovým kvůli jejich údajným společenským ambicím „wisteria sisters“ - v narážce na popínavou rostlinu vistárii.

Prsten nedá Kate zapomenout na ženu, se kterou bude vždy srovnávána

Kate má zásnubní prstýnek po Williamově matce, ale jinak se snoubenci snaží srovnávání s princeznou Dianou spíše vyhýbat. Jsou si bezpochyby vědomi toho, že po pohádkové svatbě v katedrále sv. Pavla před 30 lety následovalo manželství, které dopadlo katastrofálně. Královské zdroje zdůrazňují, že snoubenci se z toho poučili a jsou si vědomi úskalí mediálního tlaku a především agresivního britského bulváru, kterému budou bezpochyby brzy vystaveni. Princ William proto tento týden požádal média o dva roky klidu, během kterých si bude moci Kate postupně zvykat na život v královské rodině.

Pokud jde o bližší budoucnost jejich manželství, královští analytici se shodují, že od Kate se brzy čeká potomek. S tím souvisí i snaha pozměnit existující zákon dávající přednost v nástupnictví na trůn. Pokud by byla prvorozenou dcera, vystavila by se britská monarchie nepříjemné situaci, kdy by ji mohl přeskočit později narozený syn.

Královská svatba v číslech:

- Na svatbu se akreditovalo 12 000 novinářů a snímat ji bude 60 kamer. Před Buckinghamským palácem se očekává až 450 000 lidí, kteří budou chtít vidět na vlastní oči polibek novomanželů.

- Na svatbu se připravují dva svatební dorty, jeden hlavní ovocný plus jeden čokoládový na přání prince Williama.

- Kvůli svatbě do Londýna přijede 600 000 návštěvníků, což by podle organizace Visit Britain mohlo přinést Británii zisk až 50 milionů liber.

- Na svatbu bylo pozváno 1 900 hostů, včetně korunovaných hlav a šéfů států a vlád. Bude tam na 50 členů širší královské rodiny, čtyři desítky zástupců zahraničních královských rodů, 200 činitelů britské vlády, parlamentu a diplomatického sboru, 60 vysoce postavených činitelů cizích vlád a 30 zástupců britské armády.

- Polovina pozvaných je součástí širšího příbuzenstva obou snoubenců. Asi 600 hostů je pozváno na recepci v čase oběda v Buckinghamském paláci u královny Alžběty II. A 300 pozvaných se bude moci zúčastnit večerního plesu, který organizuje Williamův otec, princ Charles.

- Rodiče Kate Middletonové přijde podle listu The Times svatba jejich dcery s princem Williamem asi na 100 000 liber. Asi 20 000 bude účet za hotel Goring v londýnské čtvrti Belgravia, kde Kate stráví noc před svatbou a kde má pronajato několik apartmá. Cena svatebních šatů se odhaduje na aspoň 30 000 liber, na dalších 20 000 by měly přijít šaty pro matku a sestru Pippu, stejně jako pro další družičky.

- Většinu dalších výdajů zaplatí princ Charles. Královna zaplatí polední recepci po svatbě v Buckinghamském paláci. Náklady na bezpečnost a dopravu uhradí britské ministerstvo financí.

- Slavnostní salvu v Chathamu vypálí 21 děl.