Vědecké práce středoškoláků jsou na špičkové úrovni

Praha – Na půdě tuzemské Akademie věd spolu soutěží nejlepší vědecké a technické projekty studentů středních škol. Podle vědců se v mnoha případech jedná o unikátní práce a jejich tvůrci mají velkou šanci probojovat se až do světového finále, které se koná ve Spojených státech. Navíc naprostou většinu projektů budeme moci již brzy vidět v praxi.

“Práce jsou skutečně špičkové a to proto, že studenti spolupracují s vědeckými ústavy a vysokými školami a laboratořemi, takže to není práce amatérská,“ raduje se spokojený organizátor soutěže Stanislav Medřický.

Na přehlídce se středoškoláci, kteří mají těsně před maturitou, prezentují pracemi zabývajícími se například inteligencí robotů nebo vykreslováním atomových orbitalů. Zítra porota z celkových 38 projektů vybere pět nejlepších, přičemž jejich autoři poté odletí do Houstonu, kde se koná finále celosvětového kola.

Reportáž Pavla Štrunce (zdroj: ČT24)

Šanci na postup do USA má mimo jiných také projekt šestnáctiletého Aleše Stejskala, který vymyslel jak takzvaně „učesat“ nanovlákna. Ty budou díky tomu vhodnější například při výrobě implantátů pro léčbu přetržených svalů nebo nervů. “Hojení by bylo rychlejší, účinější a příjemnější pro pacienta, protože by se to dalo vyrobit z materiálu, který se sám rozloží,“ vysvětlil nadějný vědec.

Pomoct lidem s postižením horních končetin chce zase práce Filipa Naisera. Zdokonalil svůj nápad jak ovládat počítač za pomocí očí. “Průměrný domácí kutil si bez potíží připevní web kameru ke kšiltovce nebo k něčemu jinému, aby to bylo fixně přiděláno, stáhne software a může to začít používat,“ míní Naiser, jenž tak podle vlastních slov posunul řešení problému z laboratorních podmínek do praxe.

Vydáno pod