Muslimské bratrstvo vyzvalo Syřany k demonstracím

Damašek – Muslimské bratrstvo v Sýrii opět využilo páteční modlitby, když otevřeně vyzvalo věřící, aby vyšli do ulic a pomohli městu Dará na jihu země. Syrský režim tam k potlačení demonstrací povolal armádu, která město odřízla od okolí. Podle ochránců lidských práv zemřelo od začátku protivládních protestů v březnu více než 500 lidí. Do severního Libanonu prý pěšky před násilím prchlo již 700 Syřanů.

„Nedopusťte, aby režim obléhal vaše krajany. Volejte jednotným hlasem po svobodě a důstojnosti. Nenechte se tyrany zotročit. Bůh je velký,“ nechalo se podle Reuters slyšet Muslimské bratrstvo. Demonstrující Syřané chtějí politické reformy, zrušení vlády jediné strany Baas a odstoupení prezidenta Bašára Asada. Jeho dosavadní ústupky v podobě zrušení výjimečného stavu je neuspokojily.

Podle syrských ochránců lidských práv skončilo ve vězení mnoho lidí a další jsou pohřešováni. Přesná bilance obětí je prý 454 mrtvých demonstrantů a 68 vojáků. Vojsko prý dostalo seznamy hledaných osob a od středy po celé zemi zatklo desítky lidí.

Demonstranti v Sýrii neustupují (zdroj: ČT24)

Mezi uprchlíky do Libanonu jsou hlavně ženy s dětmi. Nesou si s sebou matrace a nezbytné osobní věci. První uprchlíci přišli ve středu večer, ve čtvrtek ráno se nápor zvýšil. Mnozí z nich mají rodiny v libanonském pohraničí.

Sýrie je kvůli tvrdému potírání opozice kritizována ze zahraničí a na protest proti vysokému počtu mrtvých začali vystupovat ze strany Baas její členové. Třicet jich složilo legitimace v přístavu Banijás, na 200 pak v centru nepokojů, jihosyrské provincii Dará. Nejvíc odpadlíků je hlášeno z tamního města Inchil. Syrská strana Baas má asi milion členů.

RB OSN se na rezoluci neshodla

Damašek volá k umírněnosti celý svět. Rada bezpečnosti OSN se ale v noci na dnešek nedohodla na znění textu, kterým měl být postup syrské vlády odsouzen. Proti jeho ostrému znění bylo zejména Rusko, Čína a Libanon.

Čína doporučila Syřanům, aby své spory vyřešili dialogem. Rusko zase vyzvalo syrskou vládu, aby zahájila stíhání osob odpovědných za zabíjení demonstrujících. Nepokoje však Moskva označila za výlučně vnitropolitickou záležitost, do níž by se jiné země neměly vměšovat.

Vydáno pod