Už i Belgie hodlá zakázat burky

Brusel – Po zemi galského kohouta se pravděpodobně Belgie stane druhou zemí v EU, která muslimkám zakáže na veřejnosti nosit burky a nikáby. Příslušný návrh zákona schválila ve čtvrtek dolní komora belgického parlamentu. O zákazu nošení obličej zahalujících oděvů bude ještě hlasovat belgický Senát.

Belgická Poslanecká sněmovna zákon schválila drtivou většinou 136 hlasů ku jednomu. Dva poslanci se hlasování zdrželi. Dotyčný zákon vypracoval belgický parlament už před rokem, ale kvůli pádu vlády se už návrh nedostal do Senátu a legislativní proces se musí opakovat. Belgie je už téměř 11 měsíců bez vlády vzešlé z voleb.

Socialistický poslanec André Frédéric:

„Burka není náboženský symbol, ale symbol utlačování žen.“

Senát musí během několika týdnů rozhodnout, zda návrh případně podrobí další debatě a nechá o něm znovu hlasovat. Návrh zákona hovoří o zákazu zahalovat na veřejnosti obličej způsobem znemožňujícím identifikaci osoby. Konkrétně by tak například žena s burkou neměla být vpuštěna do autobusu, do muzea nebo do kina. Neměla by se ani procházet po ulici. V případě porušení zákona bude hrozit pokuta 15 až 25 eur (zhruba 362 až 600 korun) nebo až sedm dní vězení. Zastánci zákona poukazují na jeho bezpečnostní rozměr a také na potřebu chránit důstojnost žen.

Ve Francii byl zákon zakazující nošení burek a nikábů schválen už loni v září. V platnost vstoupil 11. dubna. Také ve Francii se porušení zákona trestá pokutou. Jeho uplatňování vyvolalo v zemi napětí, polemiku i incidenty.