William si vzal svou Kate

Londýn - Následník britského trůnu princ William si vzal Catherine Middletonovou. Novomanželé se sňatkem stali vévodou a vévodkyní z Cambridge, což je ve Velké Británii hned druhý nejvýznamnější titul po tom královském. Obřad ve Westminsterském opatství sledovalo na 1 900 pozvaných hostů, včetně příslušníků britské královské rodiny, padesátky členů zahraničních královských rodin, zástupců zemí Commonwealthu a přátel obou snoubenců. Jediným českým zástupcem byl velvyslanec ve Velké Británii Michael Žantovský. Televizní přenos obřadu sledovaly po celém světě až dvě a půl miliardy lidí.

Zpravodajský speciál ČT24 ke královské svatbě je ke zhlédnutí ZDE.
Milénium o budoucnosti monarchií si můžete pustit ZDE.
Hyde park s Julkem Neumannem je k vidění ZDE.

Od brzkého rána se do Westminsterského opatství sjížděli svatební hosté. Kate se po příjezdu do katedrály vydala s otcem a za doprovodu děkana Westminsterského opatství, družiček a pážat mezi stojícími svatebními hosty k oltáři. Zde na ni čekal ženich a svědek, princ Harry.

Nevěsta měla na sobě svatební šaty navržené britskou návrhářkou Sarah Burtonovou z módního salonu Alexander McQueen. Róba má hluboký výstřih, krajkový top s dlouhým rukávem zakrývá výstřih. Middletonová použila tiáru zapůjčenou od královny Alžběty II. V roce 1936 ji vyrobil slavný klenotník Cartier. Svatební kytici si nevěsta nechala uvázat z konvalinek, myrty, břečťanu, hvozdíku a z hyacintu.

Obřad zahájil chorál Guide Me, O Thou Great Redeemer (Veď mě, spasiteli) skladatele Johna Hughese, který se hrál i při pohřbu Williamovy matky, princezny Diany v roce 1997 rovněž ve Westminsterském opatství.

Kate u oltáře neslibovala poslušnost, ale přislíbila Williamovi lásku, podporu, úctu a péči. Tento slib manželky býval součástí královských svatebních slibů. Jako první vypustila formulaci ze svatebního slibu Williamova matka Diana při svatbě s princem Charlesem v roce 1981.

William navlékl Kate svatební prsten z velšského zlata, který mu dala jeho babička - královna po oznámení zásnub. Prsten bude nosit pouze Kate, William už před svatbou oznámil, že snubní prsten nechce.

Princ William:

„A to jsme chtěli mít jen malou rodinnou oslavu.“

Kate cestou k oltáři procházela nejen „alejí“ osmi stromů dovezených kvůli svatbě do katedrály, ale také mezi barvitou záplavou slavnostního oblečení svatebních hostů - šatů, klobouků, žaketů a především uniforem.

Michael Žantovský, český velvyslanec ve Velké Británii

„Obřad byl velmi působivý, dokonale zorganizovaný a měl patřičnou důstojnost.“

Ceremonii řídil děkan Westminsterského opatství a královský pár oddal arcibiskup z Canterbury. Při obřadu bratr nevěsty James Middleton četl z Epištoly sv. Pavla k Římanům. Zazněla anglická lidová melodie Greensleeves stará pět století, hosté se také pomodlili Otčenáš a zpívali tradiční anglickou píseň Jerusalem od Charlese Parryho ve slavném aranžmá Edwara Elgara a slovy Williama Blakea a po požehnání státní hymnu.

O vtipnou situaci se postaral ženich, který před oltářem pošetpal svému tchánovi, že si původně přál mít jen malou svatbu.

Snoubenci se pak zapsali do matriky v soukromí kaple Edwarda III. Vyznavače, kde je doprovázeli rodiče - Carole a Michael Middletonovi a princ Charles a jeho manželka Camilla.

Westminsterské opatství novomanželé opouštěli za zvuků Imperiálního pochodu anglického skladatele Williama Waltona, který byl hudební kulisou i sňatku Charlese a Diany před třiceti lety.

Dva polibky

Cestu svatebního průvodu pěti kočárů z Westminsterského opatství lemovaly stovky tisíc nadšenců. V prvním kočáru – landaueru z roku 1902 – jeli štastní novomanželé, následovaly kočáry se svědky, rodiči Kate a Williama a královnou.

Vrcholem dnešního dne byl polibek novomanželů na balkonu Buckinghamského paláce. První rychlý polibek mnoho lidí ani nestihlo zaznamenat, vévoda a vévodkyně proto předvedli ještě jeden, o něco delší. Před palácem bylo v tu dobu několik desítek tisíc nadšených lidí. Královské vojenské letecvo provedlo slavnostní přelet, kterého se zúčastnily nejprve historické spitfirey a hurricaney z druhé světové vály a pak současná tornada a typhoony.

Svatbu završí oslavy v Buckinghamském paláci

V Buckinghamském paláci je nyní už v plném proudu svatební recepce pro 650 hostí, kterou pořádá královna. Williamova babička poté i s manželem, princem Philipem odjede a přenechá palác „mladým“. Na 21 kuchařů vedených královským šéfkuchařem připravilo na 10 000 malých porcí připravených z britských surovin. Servírovalo se také šampaňské Pol Roger NV Brut a svatební dorty.

Po recepci novomanželé odjeli z Buckinghamského paláce v modrém kabrioletu Aston Martin ozdobeném červenomodrobílými stužkami a balonky. Vůz, který mu půjčil otec a který měl symbolickou značku JU5T WED (Novomanželé), řídil sám William. Odjeli do nedalekého Clarence House před večeří, kterou ve 20:30 SELČ dává princ Charles a na niž bylo pozváno 300 hostů. Po ní bude následovat taneční večer „pro novomanžele, jejich blízké přátele a rodinu“. Zatím se stále spekuluje o tom, zda nebude k tanci zpívat některá popová hvězda.

  • Kate Middletonová přijíždí na svatbu zdroj: Getty images http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/26/2506/250567.jpg
  • Svatba prince Williama a Catherine Middletonové zdroj: ČTK/AP http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/26/2507/250623.jpg
  • William a Kate při svatebním obřadu autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/26/2506/250580.jpg
  • Svatba prince Williama a Catherine Middletonové zdroj: ČTK/AP http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/26/2506/250583.jpg
  • Novomanželé odjeli z Buckinghamského paláce v modrém kabrioletu Aston Martin zdroj: Getty Images News http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/26/2508/250706.jpg
Vydáno pod