Thajsko-kambodžské příměří trvalo den, už se zas střílí

Bangkok/Phnompenh – Den staré příměří na sporném kousku země mezi Thajskem a Kambodžou vzalo za své. Při novém útoku střelnými zbraněmi a granáty zemřel thajský voják, 4 jsou zranění. Týden trvající boje o komplex starých chrámů stály život už celkem 16 lidí. Sporné území přiznal mezinárodní soud před půl stoletím Kambodži, hranice ale nebyla přesně vytyčena a stala se roznětkou. Naděje na rychlé vyřešení sporu se rozpadly.

Polní velitelé se dohodli na zastavení bojů během čtvrteční schůzky. Ale podle kambodžského velení dnes thajské dělostřelectvo opět ostřelovalo Kambodžu a kolem chrámu Ta Krabey, který ve sporné části území leží, se ozvala střelba z pušek. „Nemůžeme Thajcům věřit,“ řekl kambodžský plukovník Suos Sothea. „Včera řekli, že zastaví boje a dnes na nás znovu útočí.“

Mluvčí thajské armády Sansén Kevkamnerd potvrdil, že k lehkým přestřelkám došlo jak ve čtvrtek, tak dnes ráno. Z porušení dohody ovšem obvinil Kambodžu a dodal, že „její místní jednotky možná nesouhlasily s dohodou (o příměří), na rozdíl od jejich velitelů“. Bojůvky thajských a kambodžských vojáků nyní probíhají v džungli v okolí chrámu Ta Krabey, na který si obě strany činí nárok. Tato oblast leží asi 200 kilometrů od další části sporného území na společné hranici zhruba o rozloze pěti kilometrů čtverečních, na němž stojí 900 let starý chrám Preah Vihear. Území s chrámem přiřkl Mezinárodní soudní dvůr v roce 1962 Kambodži.

Hranice areálu o rozloze 4,6 kilometru čtverečních však nikdy nebyla přesně vytyčena a Thajci mají pod kontrolou hlavní přístupové cesty ke komplexu. Když v roce 2008 UNESCO na základě žádosti Kambodže tuto památku zapsalo na svůj seznam, rozezlení thajští nacionalisté znovu spor rozdmýchali. Poslední střety na společné hranici se kolem chrámu Preah Vihear odehrály 4.-7. února, kdy při nich bylo zabito deset vojáků.

Pohraniční spor rozdmýchal nacionalistické vášně na obou stranách. Podle analytiků ale může sehrávat značnou roli také domácí politika, zvláště pak v Thajsku, kde armáda, jež v roce 2006 provedla v zemi státní převrat, demonstruje vlastní sílu před volbami, jež se mají konat v červnu nebo v červenci. Mnozí také věří, že z bojů má užitek kambodžský premiér Hun Sen, který se může stavět do pozice oběti „šikanujícího“ Thajska. Jeden úvodník v thajských novinách například napsal, že Hun Sen, který je u moci od roku 1985, rozdmýchal pohraniční napětí, aby získal podporu veřejnosti a odvrátil pozornost od „sílící nespokojenosti obyvatel vůči jeho diktatuře“.

Sporný chrám na kambodžsko-thajské hranici
Zdroj: ČT24
Vydáno pod