Američtí „Priklopilové“ zřejmě stráví zbytek života za mřížemi

San Francisco (USA) - Kalifornští manželé, kteří v roce 1991 unesli jedenáctiletou Jaycee Lee Dugardovou a 18 let ji zadržovali, ve čtvrtek před soudem přiznali vinu. Kvůli obvinění z únosu a sexuálního napadení pravděpodobně oba stráví zbytek života ve vězení. Devětapadesátiletý Phillip Garrido, který s Dugardovou zplodil dvě děti, a jeho pětapadesátiletá žena Nancy budou odsouzeni 2. června.

Dugardová, které bude příští týden 31 let, vydala prohlášení, v němž uvádí, že se jí „ulevilo, že Phillip a Nancy Garridovi konečně uznali svou vinu a přiznali se ke svým zločinům, kterých se na mně a mé rodině dopustili.“ Podle dohody s obžalobou hrozí Garridovi trest 431 let za mřížemi a jeho ženě nejméně 36 let ve vězení.

Případ únosu a mnohaletého věznění šokoval Spojené státy v roce 2009, kdy byla Dugardová zachráněna i s dcerami, jimž tehdy bylo 11 a 15 let. Předtím musela žít léta v zajetí izolována od okolního světa. Její únosci, kteří se jí zmocnili ve městě South Lake Tahoe, ji zadržovali v chatrčích a stanech na zahradě svého domu. Nepustili ji do školy ani k doktorovi. Za své utrpení dostala Dugardová v roce 2009 od státu Kalifornie odškodnění ve výši 20 milionů dolarů.

Případ připomíná kauzu Rakušanky Nataschi Kampuschové, kterou unesl a osm let ve sklepě svého domu věznil Wolfgang Priklopil. Poté, co se Kampuschové podařilo uprchnout, spáchal sebevraždu. Z unesené dívky se pak stala mediální hvězda.