U Dará se znovu střílelo, v Damašku panuje napětí

Damašek - Syrští policisté ve městech Dará a Homs zabili 48 lidí a na čtyři desítky dalších zranili. Syrská státní televize situaci popisuje jako zákrok proti ozbrojeným teroristům. Vojenský mluvčí řekl, že „ozbrojená teroristická skupina“ zabila sedm vládních vojáků a policistů a dva unesla. Vozy syrské republikánské gardy vyzbrojené kulomety mezitím střeží spolu s vojáky s bojovým vybavením silnici kolem Damašku. Město je tak odříznuto od předměstí a venkova. Do metropole bylo také přerušeno telefonické spojení a mnohá venkovská města jsou odříznuta i od elektřiny. K dnešním protestům znovu svolala své stoupence syrská opozice.

Vláda dnes občany upozornila, že ministerstvo vnitra nevydalo povolení k žádnému „pochodu, demonstraci ani poklidnému shromáždění“ a že podobné akce ohrožují stabilitu a bezpečnost země.

Damašské předměstí Duma je v obležení vojska několik dní. Je jedním z ohnisek protestů podobně jako Dará na jihu země. V solidaritě s obyvateli obleženého Dará protestují v syrských městech desítky tisíc lidí. V přístavu Latákíja bylo dnes při policejní střelbě zraněno pět lidí. V Sýrii za měsíc protestů zemřelo na 500 lidí, desetina z nich právě v Dará. Vláda toto číslo ale popírá - podle vojenského mluvčího přišlo o život 148 lidí, z toho 78 vojáků a policistů a 70 civilistů.

Pátek coby den svátečních modliteb je jediným dnem v týdnu, kdy se Syřané mohou shromažďovat beztrestně ve velkém počtu. Další protivládní protesty se dnes konaly v Baníjásu, v severosyrském Kámišlí, v Homsu a také na jednom z damašských předměstí. Dvě menší skupiny lidí se sešly v centru Damašku.

Poprvé se do věci vložila také náboženská opozice - syrské Muslimské bratrstvo. To obvinilo vládu prezidenta Bašára Asada z genocidy a vyzvalo národ, aby se nevzdával tyranům.

Rada OSN pro lidská práva odsoudila Sýrii

Rada OSN pro lidská práva na dnešním mimořádném zasedání odsoudila Sýrii pro násilí na demonstrantech a zahájila vyšetřování údajných zločinů na nich. Navrhovatelem textu jsou USA a země Evropské unie. Rezoluce byla přijata poměrem hlasů 26:9. Sedm zemí se hlasování zdrželo a pět se ho nezúčastnilo. Syrský zástupce v radě řekl, že rezoluce jen zkomplikuje situaci v oblasti lidských práv a zvýší napětí v zemi.

Rezoluce výslovně odsuzuje syrské úřady pro „používání vražedného násilí proti poklidným manifestantům“. Navrhovatelé rezoluce chtějí nejen vyšetřit násilí, ale přimět také Asada, aby do země pustil zahraniční novináře a přestal blokovat internetové spojení. Proti rezoluci byly mimo jiné Čína, Rusko, Pákistán a Kuba. Čínský delegát řekl, že její přijetí by mohlo vytvořit nebezpečný precedens a že by návrh mohl být kvalifikován jako vměšování do vnitřních záležitostí Sýrie. Mezi zeměmi, jež nebyly hlasování přítomny, byly i Bahrajn, Katar a Jordánsko, které byly v posledních týdnech a měsících protivládními demonstracemi rovněž zasaženy.

Americký prezident Barack Obama pak vyhlásil hospodářské sankce proti bratrovi syrského prezidenta Bašára Asada Máhirovi, prezidentovu bratranci Átifu Nadžíbovi, šéfovi rozvědky Alímu Mamlúkovi a rozvědce jako takové. Případná konta postižených v USA mají být zmrazena a Američané mají zakázáno s postiženými obchodovat.

Po pátečních modlitbách vyšli do ulic i Jemenci

Na 100 tisíc Jemenců dnes zaplavilo metropoli Saná a žádalo okamžitou rezignaci prezidenta Alího Abdalláha Sáliha. Nedůvěřují mu, že splní dohodu o postupném odchodu, která má být podepsána v neděli v Rijádu. Protestovalo se i v dalších jemenských městech, v Hudajdá policisté zranili deset demonstrujících. K protestu proti nedávnému tvrdému rozsudku nad čtyřmi demonstranty se sešly také tisíce Bahrajňanů.

V Saná protestovali nejen Sálihovi odpůrci, ale před jeho palácem se sešel rovněž početný dav jeho stoupenců. Jemenské nepokoje si od února vyžádaly přes 130 obětí.

Kaddáfího vojáci zaminovávají Misurátu a operovali na území Tuniska

Dění v Sýrii zastínilo vývoj v Libyi, kde dnes povstalci a vládní síly dál bojovali v přístavu Misuráta a na jednom hraničním přechodu s Tuniskem. Z Misuráty hlásili lékaři dva mrtvé a 16 zraněných. Severoatlantická aliance dnes oznámila pokus vládních sil misurátský přístav zaminovat. Lodě aliance se nyní snaží nastražené nálože odstranit. Jednotky libyjského vůdce Muammara Kaddáfího v noci opět operovaly na tuniském území, když pronásledovaly libyjské povstalce. Země si stěžuje u libyjského velvyslance, že Kaddáfího vojáci narušili hranici už potřetí za deset dní.

Pumový útok v Marrákeši byl předem avizován

Počet obětí čtvrtečního bombového útoku v marockém turistickém městě Marrákeši stoupl na 16, v noci na dnešek totiž zraněním podlehli další dva lidé. Rada bezpečnosti OSN atentát ostře odsoudila. Americká ministryně zahraničí Hillary Clintonová předtím tento teroristický útok označila za zbabělý. Z Maroka mezitím přišla zpráva, že neznámí extremisté, patrně severoafrická větev teroristické sítě Al-Káida, útok předem avizovali. Na videonahrávce prohlásili, že jim jde o propuštění věřících, kteří jsou v Maroku vězněni. K atentátu se zatím nikdo nepřihlásil a v souvislosti s ním nebyl nikdo zadržen. Vyšetřovatelé sledují všechny stopy včetně Al-Káidy.

  • Demonstrace v Sýrii autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/26/2507/250675.jpg
  • Demonstrace v Sýrii autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/26/2507/250676.jpg
  • Demonstrace v Jemenu autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/26/2508/250714.jpg