Chytré telefony prozradí každý krok svého uživatele

Praha – Chytré telefony získávají na oblibě. Jejich uživatelé si však často ani neuvědomují, jaké úskalí používání tohoto výkřiku moderní techniky skýtá. Výrobci telefonů teď jen neochotně přiznávají, že vědí o každém kroku svých zákazníků. Chytré mobily si totiž ukládají informace o veškeré aktivitě majitelů, a to včetně jejich polohy nebo toho, komu volají a na jaké internetové stránky se dívají.

Společnost Apple se dostala pod palbu zákazníků i odborníků poté, co se ukázalo, že její iPhony ukládaly informace o poloze svých majitelů. Pomocí aplikace iPhone Tracker si může každý majitel iPhonu zjistit, kde se pohyboval třeba před půl rokem. Problém je ale v tom, že to může udělat každý, komu se telefon dostane do ruky. „Je to skandální. Žádný zákon neumožňuje sledovat pohyb lidí bez soudního příkazu,“ míní výkonný ředitel Katana Forensics Sean Morrissey.

Jenže Apple a Google, ke kterým teď kauza ohledně sběru dat přilákala pozornost, nejsou jediní, kdo podobná data schraňuje. Sbírá je třeba i Windows Phone 7 z dílny Microsoft. Firma teď nicméně tvrdí, že informace o místě, kde se uživatel nachází, sbírá jen s jeho souhlasem a pouze v případě, že konkrétní aplikace vyžaduje informace o poloze. Takto získaná data pak ukládá ve své databázi. Jak dlouho tam zůstanou, ovšem Microsoft tají.

Luděk Vokáč, redaktor Mobil.cz:

„Smartphony o nás toho ví tolik, že brzy půjde i předvídat, jak se budou jejich majitelé chovat. A to jsou pro výrobce i pro reklamky cenná data.“

Chytré telefony ale skrývají ještě jedno riziko. Začaly zajímat počítačové piráty, kteří využívají toho, že si zatím uživatelé neuvědomují, jak citlivá data v mobilu nosí. Množství objevených chyb v operačních systémech pro mobilní zařízení se jen loni zvýšilo o dvě pětiny na 163 a podle odborníků mají právě útoky na mobily v letošním roce největší potenciál růstu. Stejně jako z počítačů kradou piráti z mobilních telefonů třeba údaje o osobním bankovnictví. Zajímají je ale také třeba intimní fotografie.

Na druhou stranu existuje i řada dalších služeb, kterým o sobě říkáme spoustu věcí sami a dobrovolně. Mezi ně patří třeba Facebook nebo Twitter. To, jaký rozmach v posledních letech sociální sítě zažily, podtrhuje názor zakladatele Facebooku Marka Zuckerberga, že soukromí je přežitek dvacátého století.