Kaddáfí vyzval k mírovému jednání, opozice odmítá

Tripolis – Libyjský vůdce Muamar Kaddáfí dnes vyzval rebely k uzavření příměří, avšak pod podmínkou, že konec bojů bude platný pro všechny zúčastněné strany, nikoliv pouze pro jednotky. Libyjská opozice však výzvu k vyjednávání odmítla. Kaddáfí podle ní není „důvěryhodný partner k jednání“. Rebelové přitom nadále spravují dobytou východní část země, k udržení chodu však potřebují peníze. Podle opozičního zástupce pro ekonomické záležitosti Ahmada Abbara jsou předáci ochotní jednat o půjčkách krytých libyjskou ropou nebo zmrazenými konty Kaddáfího.

„Řídíme v osvobozené části země ekonomiku, která se dostala do hluboké krize,“ řekl Abbar. Vzbouřenecká přechodná národní rada (NTC) podle něj usiluje o odblokování Kaddáfího peněz zmrazených v cizině. „Když se nám to nepodaří, pokusíme se získat půjčky a budeme je jistit těmito fondy nebo ropou. Víme, že zárukou půjček pro Libyi je její bohatství,“ tvrdil Abbar.

Kaddáfí odmítá opustit zemi

Muammar Kaddáfí dnes prohlásil, že je stále připraven uzavřít příměří, ale musí zahrnovat všechny strany, nikoli jen jeho síly bojující proti rebelům na východě země. Z povstání v zemi obvinil cizí síly a žoldnéře. „Nemůžeme bojovat jeden proti druhému. Jsme jedna rodina.“ V kontrastu s předchozími projevy nenazval povstalce „krysami“ a vyzval je, aby složili zbraně. „Libyjci nesmějí bojovat proti sobě,“ řekl. Kaddáfí zároveň varoval, že žádná síla ho nedonutí, aby opustil svoji zemi. „Neopustím svoji zemi a nikdo mi nemůže říci, abych nebojoval za svoji zemi.“

Libyjský režim v pátek, několik hodin před Kaddáfího projevem, vyzval povstalce v Misurátě, aby se do čtyř dnů vzdali a nabídl jim za to beztrestnost. Pohrozil, že zaútočí na každou loď, která by vjela do přístavu tohoto města, jež je již dva měsíce obléháno Kaddáfího jednotkami a je dějištěm těžkých bojů. NATO ale kontruje s tím, že jediné, co se vládním vojskům podařilo, bylo rozmístění min v moři kolem přístavu. „To je další jasná ukázka, jak Kaddáfího režim ignoruje mezinárodní právo. Zároveň jasně dokazuje snahy zastavit humanitární pomoc sužovanému obyvatelstvu,“ uvedl generál NATO Rob Weighill.

Muammar Kaddáfí

„My jsme na ně neútočili ani jsme nepřekročili moře, proč oni na nás útočí?“

Mluvčí vlády Músá Ibrahím na tiskové konferenci v Tripolisu oznámil, že ministerstvo spravedlnosti vyzývá „všechny ozbrojené skupiny v Misurátě, aby odevzdaly zbraně výměnou za amnestii“, a dodal, že nabídka platí do 3. května. Zároveň potvrdil předchozí oznámení libyjské televize, že na každou loď, která vjede do přístavu, se bude útočit. Uvedl, že armáda vyřadila z provozu tento přístav, který je jedinou zásobovací cestou. Nyní se budou potraviny dopravovat do Libye po souši a za dohledu armády, řekl.

Libyjská vláda podle mluvčího vysílá delegace do Evropy, Asie a Latinské Ameriky, aby prosadily konec konfliktu v Libyi. „My jsme jediní, kdo se nebojí míru,“ řekl Ibrahím novinářům. Připustil také, že vládní jednotky překročily na krátko hranice do Tuniska, ale na Tunisany nestřílely a vrátily se zpět. Řekl, že Libye a Tunisko spolupracují a snaží se předejít katastrofě na hranicích. Obvinil povstalce, že narušují hranice. Ozbrojené skupiny se podle něho snaží zasévat rozbroje mezi Tuniskem a Libyí a vytvořit humanitární krizi v oblasti, aby se mohl ospravedlnit zásah NATO.

Muammar Kaddáfí
Zdroj: ČTK/AP/Ben Curtis
Vydáno pod