Tálibán se chystá zahájit jarní ofenzivu

Kábul - Afghánské hnutí Tálibán dnes oznámilo, že v neděli zahájí jarní ofenzivu proti mezinárodní vojenské koalici. Její součástí prý budou útoky na zahraniční i domácí vojáky. V prohlášení Tálibán vyzývá civilisty, aby se drželi stranou a nevyhledávali početnější shromáždění. Americké ministerstvo obrany ve své páteční zprávě uvedlo, že se operace v Afghánistánu podařilo díky posilám urychlit a Tálibán citelně oslabit. V zemi už roky působí také český kontingent.

Tálibán ale ve dvoustránkovém prohlášení vyzval civilisty, aby nevyhledávali místa, která budou cílem jeho příštích útoků. Jmenoval společenské akce, vojenské základny i konvoje a sídla afghánských vládních úřadů. „Válka v naší zemi neskončí, dokud z ní neodejdou invazní armády,“ sděluje Tálibán. Nařizuje také bojovníkům, aby při nadcházející ofenzivě důsledně chránili životy civilistů. Ze statistik OSN vyplývá, že z loňských více než 2 700 civilních obětí tři čtvrtiny zabily právě zbraně Tálibánu, ne koalice.

Pentagon počítá s tím, že se Tálibán s pomocí frakce Hakkání napojené na al-Káidu, pokusí v příštím týdnu zaútočit na prominentní cíle. Půjde prý i o sebevražedné atentáty, které mají dokázat, že je Tálibán vojensky stále silný. Mluvčí koalice John Dorrian řekl, že jde o propagandu, jejímž účelem je zastřít nedávné porážky.

Celkově zpráva Pentagonu tvrdí, že se díky loňskému posílení armády o 30 000 vojáků podařilo nepřítele natolik oslabit, že místní jednotky budou moci v létě převzít od spojenců kontrolu nad další částí země. USA chtějí v červenci začít část svého kontingentu stahovat. Morálka členů Tálibánu dle amerického ministerstva upadá. Přišel prý o stovky lidí, kteří byli buď zabiti, nebo zatčeni. Od loňského července bylo 700 bývalých členů zapojeno do občanských aktivit a 2 000 kolegů je připraveno je následovat.