Módní svět je nadšen šaty Kate, ty už míří do obchodů

Londýn – V Británii doznívá nadšení z královské svatby prince Williama a Kate Middletonové. Novomanželé protančili noc na večírku v Buckinghamském paláci a ráno odletěli z Londýna vrtulníkem. Očekávalo se, že míří na líbánky, poté ale palác uvedl, že princ se v pondělí vrací do práce a na líbánky odjedou později. Britská města začala uklízet po bujarých pouličních oslavách. Plné ruce práce mají majitelé svatebních salonů. Novým nevěstám a ženichům chtějí nabídnout zboží přesně v královském stylu.

Návrháři začali opisovat svatební šaty Kate ještě, než stihla dojít k oltáři. Cítí obrovskou šanci vydělat. Šaty „jako měla Kate“ budou bestsellerem. V okamžiku změnili zaběhnuté svatební trendy v módě pro nevěsty. „Vrátila zpátky do hry rukávy, vrátila na trh se svatebními šaty krajku, je to renesance velmi jednoduchého, elegantního, klasického stylu,“ říká návrhářka britského salonu Faviana Shala Maradi. Nevěstu Kate hned začali přirovnávat k americké herečce Grace Kellyové - z roku 1956, kdy se provdala za monackého knížete.

Krejčí britského salonu Faviana jsou nyní v plné permanenci. Během 24 hodin od prvního pohledu na utajované šaty musí odeslat hotovou róbu do Číny k masové produkci. Už v úterý bude zboží zpátky, k mání v přepočtu za 25 až 30 tisíc korun na pultech londýnských obchodů. A v červnu, kdy je britských svateb nejvíc, se v novém střihu provdá nejedna nevěsta.

Návrháři jsou šaty unešeni

Svatební šaty podle návrhu Sarah Burtonové sklidily ovace mezi nejuznávanějšími světovými módními návrháři. Německý návrhář Karl Lagerfeld pro televizní stanici France 2 označil Kate za velmi elegantní. „Šaty jsou klasické a velmi se hodí k výzdobě ve Westminsteru. Téměř mi to připomíná svatbu královny Alžběty ve 40. letech. Rozměry vlečky jsou dobře navrženy, závoj je pěkný,“ hodnotil Lagerfeld.

Britský návrhář Bruce Oldfield chválil objem sukně, který dobře zdůraznil štíhlý pas nevěsty a zdůraznil důležitost šatů. „Také se mi líbil náznak mašle. Vše podpořilo tradiční styl,“ dodal.

Podle Donatelly Versace Kate „vypadala velmi královsky“. Francouzský designér Christian Lacroix uvedl, že šaty měly jednodušší střih než očekával, ale byly nádherné. „Kombinace šatů Grace Kellyové z roku 1956 a šatů královny Alžběty z roku 1947,“ podotkl. Velmi se mu líbil závoj s diadémem z 30. let, který dobře doplňoval dojem z šatů. „Nikdy nebyla tak krásná,“ prohlásil Lacroix a dodal, že „červená uniforma prince Williama byla fantastická“.

Šaty byly jednoduché a velice krásné, závoj možná až příliš fádní, ale Kate má krásný obličej a může si to dovolit, soudí zase odborníci zastupující francouzskou značku Givenchy.

Kate přinesla renesanci kulmy

Prominentní londýnský kadeřník Andrew Barton zhodnotil svatební účes Kate Middletonové jako konec žehliček na vlasy. Místo toho podle něj účes znamená renesanci kulmy. Podle Bartona chtěla nevěstina sestra Pippa vypadat stejně jako ona. „Pippa měla vlasy úplně stejně a na oba účesy byla použita kulma,“ uvedl. Obě mladé ženy měly část dlouhých vlasů spadající na záda jemně zvlněnou.

Barton je přesvědčen o tom, že princ William miluje dlouhé vlasy své manželky. „Chtěla (Kate), aby poznal její klasický styl, až mu půjde v kostele naproti,“ domnívá se kadeřník.

  • Novomanželé William a Kate autor: ČT24, zdroj: Getty Images http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/26/2510/250908.jpg
  • Kate Middletonová zdroj: ČTK/AP http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/26/2508/250729.jpg
  • Vévodkyně z Cambridge zdroj: ČTK/AP http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/26/2507/250683.jpg