Německá policie zřejmě zamezila pumovému útoku

Karlsruhe (Německo) – Pátečním zadržením tří členů sítě al-Káida německá policie zřejmě odvrátila teroristický útok. Vyšetřování prokázalo, že podezřelí plánovali pumový útok přímo na území Německa. Přesný cíl atentátu ale ještě nebyl znám, mělo však jít pravděpodobně o veřejné místo s větším počtem lidí. Teroristickou buňku původně tvořilo nejméně osm mužů. V Karlsruhe o tom dnes informoval náměstek německého nejvyššího státního zástupce Rainer Griesbaum.

Všechny tři němečtí protiterorističtí agenti sledovali měsíce. Zadržení si prý zatím nestanovili konkrétní cíl útoku, podle náznaků však mohlo jít o nádraží. Všichni se učili ovládat výbušniny a rozbušky. „Vyráběli bombu, ale ze sledování víme, že byli ještě v experimentální fázi. Museli jsme je zatknout kvůli pozornosti okolí a také kvůli útoku v Marrákeši,“ sdělil Griesbaum.

Jeden ze tří zadržených byl v roce 2010 pověřen vysokým činitelem al-Káidy provedením atentátu v Německu, řekl Griesbaum na tiskové konferenci. Podle šéfa spolkového kriminálního úřadu (BKA) Jörga Zierckeho jde o devětadvacetiletého Maročana, který v Německu pobýval ilegálně od listopadu 2010 a který měl vazby na Rakousko, Maroko, Kosovo a Írán.

Reportáž Blanky Závitkovské (zdroj: ČT24)

Hlavní podezřelý v Německu dříve studoval

Maročan je hlavní podezřelý. Podle vyšetřovatelů na začátku roku 2010 byl ve výcvikovém táboře al-Káidy u afghánsko-pákistánské hranice. Loni do Německa přijel, aby útok provedl. Dříve už v Německu pobýval na studentské vízum, ale když studie opustil, vrátil se do Německa ilegálně. Podle úřadů není zcela jasné, jak se mu opětovně podařilo do Německa dostat. Maročan už dnes předstoupil před vyšetřovatele, který mu sdělil obvinění ze členství v zahraniční teroristické organizaci. Marocké občanství měl i jeho nejbližší 31-ti letý komplic. Dalším zadrženým je 19ti letý muž s německým a íránským pasem.

Vydáno pod