Jemenský prezident odmítá podepsat předání moci

Saná - Jemenský prezident Alí Abdalláh Sálih odmítl z pozice hlavy státu podepsat dohodu, která předpokládá jeho odstoupení do jednoho měsíce výměnou za jeho beztrestnost. Podle agentury Reuters to oznámil představitel opozice Sultán Atvaní. Podle něj byl Sálih ochoten dohodu podepsat jen jako předseda vládní politické strany. Dohoda, kterou jemenská opozice podporuje, měla být podepsána během víkendu.

Dohodu o ukončení krize v Jemenu pomohla vyjednat Rada pro spolupráci arabských zemí Perského zálivu (GCC). Dnes ji měl v Saná podepsat jemenský prezident a v neděli v saúdskoarabském Rijádu představitelé GCC a jemenské opozice. Sálih měl podle dohody mimo jiné mezi představiteli opozice vybrat předsedu přechodné vlády, která do 60 dní zorganizuje prezidentské volby.

„Vládní moc dohodu zmařila. Generální tajemník Rady pro spolupráci nám řekl, že Sálih odmítl coby prezident podpisem stvrdit svou roli. Řekl, že ji chce podepsat coby šéf vládní strany, a to je porušením textu iniciativy zemí Perského zálivu,“ řekl Atvaní agentuře Reuters.

Alí Abdalláh Sálih odmítá podepsat předání moci (zdroj: ČT24)

Proti Sálihově režimu v jemenských městech od února demonstrují davy nespokojených Jemenců. Nepokoje si vyžádaly přes 130 obětí.

Jemenská opozice původně požadovala, aby Sálih rezignoval okamžitě. Pak ale přistoupila na plán o postupném předání moci. Opozice už dříve vyslovila pochybnost, zda ji Sálih hodlá dodržet, protože na slavnostní podpis do Rijádu hodlal vyslat viceprezidenta.