Část Kaddáfího rodiny nepřežila nálet NATO

Tripolis - Severoatlantická aliance (NATO) při nočním raketovém náletu na libyjskou metropoli Tripolis zasáhla dům, kde s příbuznými pobýval vůdce Muamar Kaddáfí. Střely podle mluvčího libyjské vlády zabily nejmladšího syna Kaddáfího Sajfa Araba a také tři vnoučata. Další příbuzní a známí byli zraněni, sám plukovník i s manželkou údajně vyvázl bez zranění. NATO už útok potvrdilo, avšak brání se, že akce byla cílená proti vojenským cílům.

Podle velitele operací NATO v Libyi generála Charlese Boucharda byl cíl nočního náletu součástí strategie proti Kaddáfího velícím střediskům. „Všechny cíle NATO jsou svou podstatou vojenské…nezaměřujeme se na jedince,“ uvedl podle agentury AP Bouchard v prohlášení. I přes to se dá čekat, že se na alianci snese ostrá kritika. Rezoluce Rady bezpečnosti OSN, která vojenské akce nad Lybií připustila, totiž počítá pouze s ochranou civilistů.

NATO hájil také britský premiér David Cameron. „Výběr cílů NATO je v souladu s (březnovou) rezolucí Rady bezpečnosti OSN. Útoky na Kaddáfího vojenskou mašinérii, což jsou tanky, děla a raketomety, ale také velicí centra, se má předejít ztrátám životů civilistů. NATO se zaměřuje na velení a kontrolní centra, ne na konkrétní jedince,“ řekl Cameron televizi BBC. Zprávu o zavraždění devětadvacetiletého Sajfa Araba označil za nepotvrzenou a nechtěl ji komentovat.

Reportáž Jakuba Nettla (zdroj: ČT24)

Músa Ibrahím, mluvčí vlády:

„Operace měla jasný cíl – zabít vůdce země. To je proti mezinárodnímu právo, proti morálním zásadám a principům. Pokud se hájí tím, že chrání civilisty, znovu opakujeme: Jsme připraveni jednat o příměří.“

Někteří povstalci však zpochybňují informaci, že někdo z Kaddáfího rodiny zemřel. Údajně zemřelého Sajfa Araba totiž veřejnost skoro nezná. Viděn byl na jediném obrázku z roku 1986. Tehdy jako čtyřletý skončil v nemocnici po americkém leteckém útoku na Kaddáfího rezidenci. „Kaddáfímu se nedá v ničem věřit, ani když jde o smrt jeho dětí. Může to být lest,“ tvrdí obyvatel Benghází mohamed alka.

Sajf Arab, který je Kaddáfího šestým synem, v posledních letech často pobýval v Německu, kde podle mluvčího studoval na vysoké škole. Studium dosud neukončil. Sajf Arab je bratrem známějšího Sajfa Isláma, který před začátkem povstání proti čtyři desítky let trvající vládě jejich otce platil za reformátora režimu. Jejich matkou je Kaddáfího druhá manželka Safíja Farkašová.

Kaddáfího stoupenci po náletu zničili prázdné americké, britské a italské velvyslanectví v libyjské metropoli. Dav napadl i zatím fungující budovy OSN. Mezinárodní organizace proto z Tripolisu stahuje všechny své zahraniční pracovníky.

Mezinárodní koalice v čele s Francií a Velkou Británií zahájila údery proti cílům Kaddáfího režimu v polovině března poté, co k nim dala souhlas Rada bezpečnosti OSN. Oficiálním cílem zásahu je ochrana civilistů. NATO převzalo velení koaličních sil 31. března.